„Včera nad Atlantikem rychle vznikla a brzy zanikla extrémně hluboká tlaková níže, vzdáleně připomínající hurikán,“ uvedl pro Blesk.cz mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Petr Dvořák. Tlaková níže měla být jako vystřižená z meteorologických učebnic. Jelikož nevznikla v tropických zeměpisných šířkách, nemůže dostat jméno, jak tomu obvykle u hurikánů bývá.

Nicméně tlak vzduchu v centru níže odpovídal hurikánu třetí nebo čtvrté kategorie. Rychlost větru dosahovala 140 km/h a v jihozápadní části cyklónu vznikaly vlny, které dosahovaly výšky až 15 metrů. „Předpovědní oceánické centrum Národní meteorologické služby USA se této bouři nějaký čas věnovalo. Vznik a přesun tlakové níže byl správně předpovězen, bylo vydáno varování pro námořní lodě, které se musely oblasti vyhnout,“ upřesnil Dvořák.

Led a sníh masivně tají

Tento cyklon, byť je podle Dvořáka pozoruhodností už sám o sobě, má ale také nezanedbatelný vliv na počasí v arktické oblasti. Arktida má totiž za sebou hodně teplou zimu, kdy teploty několikrát nejen dosáhly na bod mrazu, ale dokonce ho i překročily. „Došlo k masivnějšímu odtávání sněhu a ledu, což vyústilo ve vpády chladného vlhkého vzduchu do atlantského regionu Arktického oceánu,“ vysvětlil Dvořák.

Arktida se podle všeho otepluje až dvakrát rychleji než zbytek světa. Celý proces urychluje zpětná vazba tání sněhu a ledu, kdy bílou plochu postupně nahrazuje tmavý povrch. „Rozsah tloušťky arktického ledu je kolísavý spolu s nevýraznými teplotními minimy, která příslušejí této roční době, v souladu s charakteristikou počasí v dlouhodobém časovém horizontu,“ popsal expert.

Podle něj by podobná situace měla nastat i ve čtvrtek a v pátek u Labradoru. „Nikdy jsem tak rychlý vývoj takto hluboké cyklony neviděl,“ uzavřel Dvořák. 

Fotogalerie
3 fotografie