V Prostějově po poledni průměrná denní koncentrace polétavého prachu činila 118 mikrogramů a v Olomouci-Hejčíně 104 mikrogramů. V Přerově a nedalekém Bělotíně tento ukazatel znečištění ovzduší vykázal hodnotu 100 mikrogramů. V Třinci pak hodnoty v pátek odpoledne dosáhly 135 mikrogramů.

Smogovou situaci meteorologové vyhlašují v okamžiku, kdy hodnota 12hodinového průměru koncentrací prachových částic překročí 100 mikrogramů na krychlový metr a zároveň je předpověď meteorologických podmínek nepříznivá na dalších 24 hodin.

Ohroženi jsou malé děti a důchodci

Lidem s dýchacími potížemi, srdečními nemocemi, starším lidem a malým dětem meteorologové za smogové situace doporučují při pobytu venku vyhnout se zvýšené fyzické zátěži. U dospělých bez zdravotních potíží omezení nutná nejsou. Řidiče aut ČHMÚ požádal, aby pokud možno nevyjížděli.

„Doporučujeme zdržet se při pobytu pod širým nebem zvýšené fyzické zátěže spojené se zvýšenou frekvencí dýchání. Doporučení platí zejména pro osoby s chronickými dýchacími potížemi, srdečním onemocněním, starší lidi a malé děti,“ uvedli meteorologové.

Podívejte se, co dýcháme ve smogu:

Video
Video se připravuje ...

Tohle nadýcháme ve smogu: Jako když jste v místnosti s výpary ředidel, kouře a prachu. Markéta Volfová, Lukáš Červený, Reuters, hudba: hudebnibanka.cz/Anselm C. Kreuzer, Michi Koerner - WAITING FOR RESULTS A

Rozptylové podmínky se podle meteorologů zatím výrazně nezlepší. „Rozptylové podmínky budou mírně nepříznivé, postupně většinou nepříznivé. Průměrné čtyřiadvacetihodinové koncentrace prašného aerosolu se budou pohybovat nad hodnotou emisního limitu 50 mikrogramů na metr krychlový, většinou i výrazněji,“ vysvětlovali situaci meteorologové.

Problémy trvají od začátku roku

Předchozí smogová situace platila v Olomouckém kraji deset dní a odvolána byla 29. ledna. Vyhlášen byl i signál regulace, kdy některé průmyslové podniky musely omezit výrobu a dodržovat další opatření. Na zhoršené rozptylové podmínky reagovaly i úřady, například v Přerově jezdila zdarma MHD.

V Moravskoslezském kraji byla v pátek smogová vyhlášena po čtyřech dnech. Nejprve se tak stalo na Třinecku. V kraji je dlouhodobě nejhorší ovzduší v zemi. Ke znečistění přispívá nejen průmysl, ale i doprava, topení v domácnostech i škodliviny ze sousedního Polska.

Jak bude o víkendu? Podívejte se na předpověď počasí s Dagmar Honsovou:

Video
Video se připravuje ...

Předpověď na víkend: Černý led, déšť i mráz. A děti už nepouštějte bruslit. David Vaníček, Petr Soukup, Dagmar Honsová

Fotogalerie
8 fotografií