Cyklon dorazil na pevninu v úterý v poledne místního času (ve čtyři hodiny ráno českého času). Krátce předtím poničil turistická letoviska na ostrovech Whitsunday Islands u východního pobřeží.

Blížící se cyklon zachytila kamera z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS):

Video
Video se připravuje ...

Kamera na ISS zachytila cyklon Debbie, blížící se k australskému pobřeží. Youtube.com, News world

Vláda postiženého státu Queensland vyhlásila stav ohrožení, Debbie se má podle předpovědí stát nejničivějším cyklonem v oblasti od roku 2011.

Premiérka: Je před námi dlouhý, těžký den

Prudkost větru bude podle meteorologů v průběhu dne vzrůstat. „Je před námi dlouhý, těžký den,“ prohlásila queenslandská premiérka Annastacia Palaszczuková, která bouři přirovnala k „monstru“.

„Cyklon je velmi hlučný… zní to, jako by na střeše vašeho domu přistávalo jumbo,“ popsal živel jeden z místních obyvatel. „Stromy se divoce kymácejí ze strany na stranu. Všechno se tady jen třese,“ řekl australské televizi další z obyvatelů postižené oblasti. Jiný svědek zuření bouře popsal jako „nákladní vlaky jezdící zprava zleva“.

Zavřené školy, zrušené lety i první oběť

Živel už má jednu oběť, podle BBC přispěl ke smrtelné pondělní autonehodě. Podle místní policie byl také vážně zraněn jeden muž ve městě Proserpine, když na něj spadla zeď. Byl převezen do nemocnice, o jeho stavu zatím nejsou další informace.

V oblasti jsou zavřené školy a zrušené lety, podle policie začíná vítr na některých domech zvedat střechy. V níže položených oblastech hrozí záplavy, protože se očekávají silné srážky.

Armáda je v pohotovosti, stejně jako dvě tisícovky záchranářů. Ti v očekávání bouře vyzvali k evakuaci přes 25 tisíc lidí. Někteří občané ale opustit domov odmítli. Vláda proto nyní varuje, že záchranné týmy mohou lidem pomoci jen v případě, že to je samé neohrozí.

Fotogalerie
17 fotografií