V končícím týdnu  odpovídaly průměrné denní teploty v Česku dlouhodobým průměrným teplotám na konci dubna, uvedli meteorologové. Opakovaně padaly teplotní rekordy. Z následujících čtyř týdnů bude první teplotně průměrný, další dva průměrné až nadprůměrné. V posledním dubnovém týdnu očekávají meteorologové teploty, které jsou pro toto období roku běžné. „Nelze však vyloučit přechodná proniknutí studeného vzduchu, která jsou pro duben typická,“ upozornili.

Pršet by mělo v příštích čtyřech týdnech mírně nadprůměrně. V Česku je pro toto období průměrný úhrn srážek 37 milimetrů. Podle záznamů vedených od roku 1951 jich spadlo zatím nejméně před deseti lety, kdy meteorologové naměřili jen pět milimetrů. Nejvíc napršelo v roce 1965 s úhrnem 80 milimetrů.

Dlouhodobá průměrná teplota pro období od 3. do 30. dubna je 8,3 stupně Celsia. Nejtepleji bylo v roce 2009, kdy průměr činil 12,6 stupně Celsia. Zatím nejnižší průměr meteorologové zaznamenali 4,9 stupně v roce 1980.

Měsíční výhled vyjadřuje celkový charakter počasí, nepostihuje proto všechny možné výkyvy, upozorňuje opakovaně ČHMÚ. Úspěšnost výhledu se podle meteorologů pohybuje u teplot kolem 75 procent, u srážek kolem 65 procent. Předpověď na třetí a čtvrtý týden se často blíží dlouhodobým klimatickým hodnotám pro příslušná období.

Předpověď na víkend přehledně shrnuje meteoroložka Dagmar Honsová:

Video
Video se připravuje ...

Předpověď na víkend: Padne teplotní rekord! Ve stínu bude až 23 stupňů. Dagmar Honsová, David Vaníček, Lukáš Červený

Fotogalerie
21 fotografií