„Extrémní počasí na tuto dobu potrvá až do pátku. Nejen sněžení, ale i možnost náledí, sněhových jazyků,“ varuje meteorolog Petr Dvořák. Sněžení zavařilo řidičům už v úterý ráno, kdy se staly první nehody. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal varování před sněhem pro tato místa: Karlovarský, Královéhradecký, Liberecký, Moravskoslezský, Olomoucký, Pardubický a Ústecký kraj.

Ve středu bude zataženo až oblačno a z nebe se bude sypat sníh i v nížinách. Na horách půjde o vydatné sněžení, a protože se přidá i vítr, počítejte se závějemi a sněhovými jazyky. V noci bude +2 až -2 °C, ojediněle počítejte s náledím. Nejvyšší teploty přes den pak budou mezi 2 až 6 °C.

Nejchladnější den bude čtvrtek

Podobné počasí bude i ve čtvrtek, který by měl být nejchladnějším dnem týdne. „Nejnižší noční teploty +2 až -2 °C, v Čechách -1 až -5 °C. Nejvyšší denní teploty 3 až 7 °C,“ předpovídá ČHMÚ. Podle Dvořáka přinese čtvrtekvelké riziko pomrznutí květů a neúrody ovoce“.

Týden uzavře v nížinách déšť. V pátek musíme počítat s mrazem a nočními teplotami kolem -5 °C, na sněhové pokrývce bude až -8 °C. O víkendu se neochotně oteplí, i tak ale přes den teploty nejspíš nepokoří 11 °C. Podle Dvořáka bude zbytek dubna chladný.

VIDEO: Jak vzniká předpověď počasí a kdo ji počítá?

Video
Video se připravuje ...

Jak se počítá předpověď počasí: Obří počítač předvídá až na 20 dní dopředu. Blesk TV

Fotogalerie
8 fotografií