Mluvčí Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) Radek Drahný řekl, že sněhu v Krkonoších zůstává už velice málo. „Mapa republiky má už velmi jasné tvary, které však budou společně s teplými dny postupně ubývat,“ řekl Drahný.

Sněhové pole Mapa republiky je pro turisty nepřístupné, turisté se podle Drahného téměř na dosah sněhu mohou dostat při cestě mezi Výrovkou a sedlem mezi Luční a Studniční horou.

Sněhové pole Mapa republiky svým tvarem při tání připomíná obrys bývalého Československa a většinou je místem, kde na české straně Krkonoš leží sníh nejdéle. V některých letech byl sníh na Mapě republiky ještě v srpnu. V Krkonoších se traduje, že dokud sníh na Mapě republiky neroztaje, nepřijde do hor letní počasí.

V sezoně 2015/2016 na Mapě republiky pracovníci Správy KRNAP naměřili 6,7 metru sněhu a sněhové pole roztálo již v polovině června. Například v zimě 1999/2000 dosahovala výška sněhu na Mapě republiky 15,7 metru. Letos v březnu měla výška sněhu na Mapě republiky hodnotu 950 centimetrů.

Video
Video se připravuje ...

Předpověď na víkend: Tropická vedra prošpikují bouřky. Dagmar Honsová, David Vaníček, Lukáš Červený

Fotogalerie
15 fotografií