„Nastal čas vypracovat vzorec ekonomické odpovědnosti územních jednotek hydrometeorologického střediska za předpovědi, které se nepotvrdí,“ řekl ministr na pondělní poradě. Upřesnil, že má na mysli ekonomický postih „konkrétních zodpovědných osob“, které připravují prognózy počasí.

Ministr podle pozorovatelů reaguje na kritiku, že jeho resort nevaroval před vichřicí, která si 29. května vyžádala v Moskvě a okolí 16 mrtvých a asi dvě stovky raněných.

K odhalení příčin, proč většina Moskvanů nedostala výstrahu před řáděním živlů, vyzvala šéfka ruských senátorů Valentina Matvijenková. Po smršti se pozastavila nad tím, co vlastně meteorologové dělají a proč občané nebyli včas varováni.

Moskevští meteorologové se podle agentury Interfax hájí, že jejich předpověď v inkriminovaný den byla přesná a včasná. Ministerstvo naopak tvrdí, že předpověď nepočítala s „mimořádnou situací“ vyžadující naléhavě varovat obyvatelstvo, a tak výstrahu šířilo jen prostřednictvím médií, sociálních sítí a SMS zprávami.

Varování před bouřkami a kroupami v Česku

Český hydrometeorologický ústav vydal v pondělí varování před bouřkami. Ty v úterý odpoledne zasáhnou celou republiku. Budou doprovázené nárazovým větrem o rychlosti až 90 kilometrů za hodinu a kroupami. Na východě poté hrozí, že společně s bouřkami přijdou i přívalové srážky, při kterých napadne až 40 milimetrů vody. Hrozí tak, že déšť ojediněle zatopí sklepy a níže položená místa.

V Praze, Středočeském, Karlovarském, Plzeňském, Jihočeském a Libereckém kraji platí výstraha před bouřkami od úterního poledne do 21. hodiny, ve zbytku republiky od 15. do 23. hodiny. Během večera a noci na středu bude bouřková činnost od západu ustávat, uvedli meteorologové.

Lidé by měli kvůli silnému větru zajistit okna, dveře, uklidit či upevnit zahradní nábytek, slunečníky a další volně položené předměty. Je třeba dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí úrazu větrem uvolněnými předměty, pádem ulomených větví a zásahem bleskem, upozornili meteorologové.

Podívejte se na zkázu, jakou vichřice napáchala v Moskvě:
Video
Video se připravuje ...

Vítr odnášel střechy, zabíjel lidi: Moskvou prošla vichřice hrůzy. Reuters/Hudebni banka/Twitter

Fotogalerie
17 fotografií