„Ve východní polovině Čech, na Moravě a ve Slezsku se mohou vyskytnout velmi silné bouřky s nárazy větru až 90 kilometrů za hodinu, kroupami nad dva centimetry a přívalovými srážkami s úhrny kolem 50 milimetrů. Během večera a noci na středu bude bouřková činnost od západu ustávat,“ uvedli meteorologové. Výstraha na velmi silné bouřky platí dnes od 14:00 do 23:00.

Ve zbytku země budou bouřky slabší, ojediněle ale i tam mohou padat kroupy a napršet má okolo 30 milimetrů vody. Upozornění meteorologů pro západní část Česka je platné od úterního poledne do 20:00.

Bílo v obci Nasavrky na Táborsku:

 

Silný déšť v úterý již zatopil několik sklepů rodinných domů na Rychnovsku, hasiči odčerpávali vodu například v Týništi nad Orlicí, Albrechticích, Voděradech či Radostovicích. Hasiči také pomohli zajistit v bouři uvolněné plechy ze střechy domu v Třebechovicích na Hradecku. ČTK to řekla Anna Kuthanová z Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje. Meteorologové varují, že na Rychnovsku hrozí další bouřky, které mohou způsobit lokální přívalové povodně.

„První výjezd k čerpání vody ze sklepů byl zaznamenán těsně před 14:00, hasiči odčerpávali vodu ze zatopených sklepů v týnišťských ulicích Okružní, Vrchlického, Družstevní, Československé armády a v Poštovní ulici v Albrechticích. Hasiči stále zasahují na dalších místech,“ uvedla mluvčí kuthanová.

Starosta: Jako když otevřete ventil

Starosta Týniště nad Orlicí Libor Koldinský dnes odpoledne řekl, že bouře zasáhla město kolem 14 hodin. „Bylo to hodně rychlé, jako když nahoře otevřou ventil. Za malou chvíli spadlo skutečně velké množství vody,“ řekl Koldinský. Podle něj voda v Týništi vnikla do několika sklepů, v okolních obcích se na silnicích objevila voda z polí.

Lidé by měli kvůli silnému větru zajistit okna a dveře, odstranit nebo upevnit zahradní nábytek, zabezpečit skleníky či stavební jeřáby. Při pobytu venku by si měli dát pozor na ulomené větve či létající předměty.

Sledujte meteoradar s bouřkami ZDE

Prahu zasáhly nedávno přívalové deště. Tahle silnice se změnila v řeku:

Video
Video se připravuje ...

Prahu zasáhly přívalové deště. Tahle silnice se změnila v řeku Video od čtenáře

Lovci bouřek popsali své zážitky při jejich pronásledování:

Video
Video se připravuje ...

Lovci bouřek Robin Duspara a Matěj Hrabánek popsali ve Studiu Blesk své zážitky. Blesk TV/Jan Jedlička/David Budai

Podívejte se také na prachového ďábla, který minulý týden překvapil naše sousedy v Německu.

Video
Video se připravuje ...

Prachový ďábel řádil v Kolíně: Fotbalisti jím probíhali nasrkz Jürgen Selinger

Fotogalerie
41 fotografií