Slunce jako pomocník i škůdce

Sluneční paprsky umí zvednout náladu, na druhou stranu nám mohou uškodit. Spálená kůže ztratí svoji elastičnost, rychleji stárne a opětovné spálení kůže se podílí také na vzniku kožní rakoviny.

Sledujte počasí: Ozon je ochranka naší kůže

Součástí meteorologických předpovědí je i množství ozonu, tedy speciálních molekul kyslíku, které pohlcují škodlivé ultrafialové záření Slunce. Množství ozonu v atmosféře se udává v Dobsonových jednotkách (DJ) s mezinárodním označením D.U.

UV-index nám říká, jak nepříznivé bude slunečné záření pro naše zdraví. V naší geografické oblasti se UV-index pohybuje v rozmezí od 0 do 9, v tropickém pásu může dosáhnout až 16. Podle hodnoty UV-indexu bychom tedy měli volit ochranu proti ultrafialovému záření. To ještě rozdělujeme podle vlnové délky a účinku na naši pokožku na UV-A proniká hlouběji do kůže, UV-B způsobuje chronické reakce, je nebezpečné a UV-C se téměř na zemský povrch nedostane.

Jak se chránit

• Pořiďte si opalovací krém – na začátek opalování s vyšším číslem ochrany, na rty gel s ochranným faktorem, dále sluneční brýle – důležité je, aby měly UV filtr.

• 3 měsíce před létem začněte k pestré stravě přidávat beta karoten – díky němu budete mít v těle dost vitaminu A, ten vám pomůže s rychlejší obrannou reakcí těla na případné spálení.

• Jezte hodně zeleniny a ovoce – dodají kůži vlhkost.

• Zjistěte, jaký máte typ pleti.

Typ pleti poznáte podle bradavek

Podle reakce kůže a doby odolnosti proti spálení slunečními paprsky rozeznáváme 4 typy pleti. Existují i rady, jak rozpoznat fototyp podle barvy bradavek. „Myšlenka to v zásadě není špatná a čísla minut pro neopáleného jedince souhlasí,“ potvrdil Prof. MUDr. Petr Arenberger, přednosta Dermatovenerologické kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.

Podle reakce kůže a doby odolnosti proti spálení slunečními paprsky, rozeznáváme 4 typy pleti. Existují i rady, jak rozpoznat fototyp podle barvy bradavek.
Autor: Profimedia, Blesk

Typ 1: prsní bradavky jsou světlé – odolnost proti slunci jen 5 až 10 min., spálit se můžete i ve stínu. Člověk s tímto fototypem se vždy na sluníčku vždy spálí a nikdy mu nezhnědne kůže.

Typ 2: prsní bradavky jsou středně pigmentované – odolnost proti slunci je 10 až 20 min. Tento fototyp se vždy na slunci spálí a občas se zabarví dohněda

Typ 3: prsní bradavky jsou pigmentované – odolnost proti slunci 20 až 30 min. Člověk s tímto fototypem se někdy spálí a vždycky zhnědne.

Typ 4: prsní bradavky jsou tmavě pigmentované – odolnost proti slunci 40 min., takový člověk se na slunci nespálí a vždy zhnědne.

Jak spočítat dobu opalování

Maximální čas na slunci si vypočítejte tak, že znásobíte čas odolnosti proti slunci vašeho typu kůže s velikostí ochrany faktoru opalovacího krému. Pokud máte typ kůže 1 a opalovací krém s faktorem 50, potom se můžete slunit 500 minut. Pokud máte opalovací krém s faktorem 15, potom je to 150 minut.

Kdy se opalovat během dne?

Zkušení lékaři vám odpoví: Nikdy! Ale když už se k opalování rozhodnete, myslete na tyto časy

  • Od 6 do 9 hodin je nejvhodnější doba pro opalování – sluneční záření obsahuje hodně infračervených paprsků, které pokožku nepoškozují.
  • Od 9 do 11 hodin je vhodné se slunit v omezeném čase podle typu pokožky, ultrafialové paprsky A opalují dohněda.
  • Od 11 do 15 hodin obsahují paprsky největší podíl škodlivého ultrafialového záření B, hrozí spálení. Je lepší pobyt na slunci vynechat nebo se maximálně chránit.
  • Od 15 do 18 hodin je ideální čas na slunci ke sportu.

Video
Video se připravuje ...

Nevinné jarní slunce? Omyl. Víme, kdy během dne nejvíc škodí UV záření. Dagmar Honsová, David Vaníček, Lukáš Červený

Fotogalerie
14 fotografií