Že vám přijdou koupaliště jako Praha - Podolí, Petynka či Divoká Šárka v parných letních dnech přelidněná? Několikanásobně horší to je v parných dnech v Číně. Doslova hlava na hlavě, což dokládá aktuální foto z koupaliště v Luzhou v Sečuánské provincii.

Číňané vyrazili v parném dni k vodě v Luzhou v Sečuánské provincii
Autor: Reuters

O moc lepší situace s místem na pláži nepanovala dnes ani v Pusanu. Tam se vydaly k vodě tisíce Jihokorejců.

Jihokorejský nával u vody: Takhle se lidé koupali v Pusanu
Autor: Profimedia.cz

Pro přeplněné pláže ale není třeba chodit tak daleko. Dobře je znají i v polské Gdyni v Gdaňské zátoce. Tam však přišlo s koncem týdne výrazné ochlazení, teploty klesly k dvacítce.

Teplé počasí v Polsku vystřídal déšť: Takhle to v průběhu týdne vypadalo v Gdyni
Autor: Profimedia.cz

S velkými vedry se však nadále potýká jih Evropy, i když i tlaková výše přezdívaná Lucifer lehce povolila. Z Itálie hlásí „jen“ 38 °C, z Řecka o stupínek méně, v Chorvatsku parné počasí doprovází bouřky.

Výrazná vedra zasáhla i jih Francie. I tam narazíte na pořádně přelidněná místa ke koupání - jako je pláž v jihofrancouzském Canet-en-Roussillon.

Horké počasí vyhnalo mnoho lidí k moři v jihofrancouzském Canet-en-Roussillon
Autor: Profimedia.cz

Průvodními znaky vlny veder na jihu Evropy jsou vedle přelidněných pláží a plováren i vyčerpaní turisté, lesní požáry, nižší úroda a vysoká spotřeba elektřiny. Úlevu lidem nepřinášejí ani noci, na některých místech teplota ani v ranních hodinách neklesá pod 30 stupňů Celsia.

V dalších dnech se čeká mírné ochlazení, nebude mít ale delší trvání. Již několikátý den se teploty na jihu Evropy pohybují okolo 40°C.

Klimatizace na španělském ostrově Mallorca běží nepřetržitě, přesto si turisté stěžují, že celé noci nemohou kvůli horku spát. Ventilátory jsou ve zdejších obchodech téměř vyprodané, napsala agentura DPA.

Balkán: Nejtepleji za posledních 130 let

Zatímco v Česku teploty od pondělí opět lehce poklesnou, jih Evropy a Balkán však opět očekává v následujícím týdnu teplé počasí, atakující čtyřicítky.

Srbská metropole Bělehrad zažila v sobotu nejteplejší 5. srpen za posledních 130 let, teplota se vyšplhala na 40 stupňů Celsia. Meteorologové na Balkáně vydávají nejvyšší stupeň varování, v Bosně a Hercegovině se dnes očekává až 43 °C, možné jsou hromadné výpadky proudu.

Srbsko: Teplé počasí vyhnalo lidi i na plovárnu v Bělehradu
Autor: Profimedia.cz

Řecké vnitrozemí i ostrovy zachvacují stále nové požáry, které se místy nedaří dostat pod kontrolu. Situaci ztěžuje silný suchý vítr. Lesní požáry se šíří i střední a jižní Itálií.

Jih dál prahne, v Německu se opět obávají záplav

Vedra na jihu přináší i další komplikace. Jižně od Rimini muselo být v noci na sobotu z kempu v obci Casteldimezzo kvůli ohni evakuováno 70 lidí. Asi 500 lidí muselo vydržet téměř dvě hodiny bez klimatizace a vody při pekelných teplotách ve vlaku, který zůstal stát na cestě mezi Milánem a Marseille, informovala agentura ANSA.

Naopak Německo se obává, že s poklesem teplot ve střední Evropě a příchodem srážek se bude opakovat situace, kdy se v nadcházejícím týdnu opět rozvodní některé potoky a říčky. „Déšť ohrozí hlavně jih země. Je zde obrovské riziko velké vody,“ řekl Buldi meteorolog Dominik Jung z wetter.net. Týká se to především Bavorska a Bádenska-Würtenberska. 

Video
Video se připravuje ...

Zničující vedro ve městě: Cítíme až 51°C a dráždí nás škodlivý plyn Dagmar Honsová, David Vaníček, Lukáš Červený

Fotogalerie
16 fotografií