Na horských silnicích Královéhradeckém a Pardubickém kaji leží zbytky sněhu. Řidiči by si také měli dát pozor na mrznoucí mlhy. Teploty v noci a ráno klesly až k minus 15 stupňům Celsia, například v Deštném v Orlických horách nebo v Králíkách na Orlickoústecku. Na hřebenech Krkonoš bylo ráno minus sedm stupňů. ČTK to zjistila u silničářů a meteorologů.

Video
Video se připravuje ...

První adventní víkend bude ledový: Rtuť spadne až k mínus deseti stupňům. Dagmar Honsová, David Vaníček, Lukáš Červený

Namrzlé silnice v Moravskoslezském kraji

Řidiči v Moravskoslezském kraji musí být dnes opatrní, silnice jsou totiž místy namrzlé a jsou tak sjízdné se zvýšenou opatrností. Místy je navíc mlha. Vyplývá to z informací zveřejněných silničáři.

Na Bruntálsku jsou silnice holé, suché a vymrzlé. Na Hvězdě se teploty ráno pohybovaly ještě okolo mínus devíti stupňů Celsia a na silnicích krytých inertním posypem tam leží ujetá vrstva zledovatělého sněhu. Obdobné je to i na Opavsku, kde ve vyšších polohách mohou být cesty namrzlé nebo se zajetou vrstvou sněhu. Na Novojičínsku a Ostravsku jsou cesty převážně holé a mokré, podobně jako na Karvinsku. V některých místech ale může být mlha. V horských polohách na Frýdecko-Místecku je ujetá vrstva sněhu krytá posypem. Pro kraj až do sobotní 10:00 platí výstraha před náledím.

V části Moravskoslezského kraje jsou zhoršené rozptylové podmínky. Průměrné denní koncentrace polétavého prachu jsou překročeny na několika stanicích.

Jihočeské silnice zahalila mlha

Mlha dnes komplikuje dopravu hlavně v jižní části Jihočeského kraje a ve vyšších polohách na Šumavě. Silnice první třídy jsou převážně holé a vymrzlé, na vedlejších komunikacích leží ve vyšších polohách vrstva ujetého sněhu krytá posypem. Silnice jsou sjízdné, ale zejména na Šumavě a Prachaticku doporučují silničáři řidičům maximální opatrnost.

Nehoda na dálnici D1

Na většině území Kraje Vysočina dnes ráno komplikuje dopravu mlha. Hlavní silnice jsou většinou vlhké po chemickém ošetření, na vedlejších leží hlavně ve východní části kraje místy zledovatělá vrstva ujetého sněhu krytá posypem. Silnice jsou sjízdné, řidiči však podle silničářů musí věnovat jízdě zvýšenou opatrnost. Na dálnici D1 se stala nehoda nákladního a osobního auta.

Oba vozy havarovaly kolem 04:30 na 103. kilometru D1 poblíž Větrného Jeníkova ve směru na Brno. Nehoda skončila bez zranění.

Fotogalerie
10 fotografií