Podle předpovědi by přes den mělo být oblačno až polojasno s ojedinělými sněhovými přeháňkami. Odpoledne meteorologové očekávají polojasno až skoro jasno. Nejvyšší denní teploty budou mezi dvěma a minus jedním stupněm Celsia, na horách mezi minus čtyřmi až minus sedmi stupni. V neděli přitom dorazila předvánoční nálada i do Prahy, kterou také zasypal sníh.

I do Prahy dorazilo vánoční počasí. Hlavní město přikryla vrstva čerstvého sněhu (17.12.2017).
Autor: Foto Blesk - Tonda Tran

Ve Středočeském kraji by si nadále pozor měli dát řidiči mj. na silnicích prvních tříd na Kolínsku a Kutnohorsku, odkud jsou hlášeny sněhové přeháňky, silnice jsou tady mokré a sjízdné se zvýšenou opatrností. V kraji je v pondělí ráno oblačno až zataženo, na mnoha místech fouká slabý vítr. Teplota se pohybuje od minus sedmi do nula stupňů Celsia.

Liberecký kraj: Ujetý sníh v Jizerkách i Krkonoších

Silnice v Libereckém kraji jsou sjízdné s opatrností. Od středních poloh je na vozovkách sníh či rozbředlé zbytky, silničáři varují i před námrazou. Místy jsou mlhy. Teploty byly ráno od minus tří do minus sedmi stupňů Celsia a nesněžilo, vyplývá z informací na webech silničářů a meteorologů.

Před rizikem námrazy varují cestáři i na rychlostní silnici 35 z Liberce na Prahu či silnici 13 přes Albrechtický kopec do Frýdlantu. Hlavní tahy v kraji jsou převážně po ošetření mokré, zejména na Semilsku a Jablonecku ale na silnicích první třídy zůstávají ještě zbytky rozbředlého sněhu.

Ujetá vrstva sněhu krytá posypem je na silnicích nižších tříd v Jizerských horách a západní části Krkonoš a také ve vyšších polohách silnic III. tříd na Českolipsku.

Jižní Čechy: Všechny sypače v terénu

Zbytky sněhu po chemickém ošetření jsou i na některých jihočeských silnicích. Všechny silnice v kraji jsou sjízdné se zvýšenou opatrností, uvedl dnes řekl náměstek provozního úseku Správy a údržby silnic Jihočeského kraje Jan Vykouk.

Rozbředlý sníh nebo jeho zbytky po chemickém ošetření jsou na některých silnicích v okresech České Budějovice, Český Krumlov, Písek a Strakonice. „Všechny silnice jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Někde to klouže, někde napadl sníh, nicméně všech 86 sypačů, které máme na okruzích, bylo venku, na Prachaticku a Českokrumlovsku včetně pomocného prohrnování, jezdí traktory s radlicemi. Jezdíme od včerejšího dne, jak začalo sněžit, jsou všichni venku,“ řekl Vykouk.

Video
Video se připravuje ...

Počasí s Dagmar Honsovou – Počasí na vánoční stromeček Dagmar Honsová, David Vaníček, Lukáš Červený

„Počasí nás docela potrápilo,“ zní z Vysočiny

Na Vysočině jsou hlavní tahy včetně dálnice D1 po solení mokré nebo s rozbředlým sněhem. Na vedlejších leží ujetá vrstva sněhu posypaná drtí, na Žďársku místy i s vyjetými kolejemi.

V noci občas nemohly v některých kopcích vyjet kamiony. Jezdila skoro stovka sypačů. Před 07:00 neměla Krajská správa a údržba problémy v dopravě hlášeny, řekl Vít Kryštof z jejího dispečinku. V kraji od neděle napadlo několik centimetrů sněhu, teploty se dnes ráno pohybovaly tři až pět stupňů pod bodem mrazu. „Počasí nás docela potrápilo, přes noc jsme měli venku skoro všechny sypače,“ řekl Kryštof.

Slabě sněžit může podle meteorologů i v nejbližších hodinách, během dne bude na Vysočině postupně oblačnost ubývat. Teploty se odpoledne dostanou nejvýše k nule. Večer se v tomto kraji ojediněle mohou tvořit mrznoucí mlhy.

Morava: Sněhové přeháňky pokračují

Zvýšenou opatrnost doporučují dnes ráno také silničáři v části jižní Moravy. Teploty se pohybují těsně pod nulou, místy leží sněhový poprašek, jinde jsou silnice mokré po chemickém ošetření.

Řidiči si podle webu Správy a údržby silnic Jihomoravského kraje mají dávat pozor zvláště na Břeclavsku, ve vyšších polohách na Blanensku a Znojemsku, ale také na silnici 43 z Brna do Svitav. Na jižní Moravě silničáři chemicky ošetřili například dálnici D46 a vedlejší komunikace na Břeclavsku a Hodonínsku.

Co se Moravskoslezského kraje týče, hlavně v Beskydech na nich může ležet vrstva ujetého sněhu krytá posypem, na Opavsku nebo Bruntálsku zase snižují dohlednost sněhové přeháňky. Silnice první třídy jsou po chemickém ošetření mokré. Vyplývá to z údajů Ředitelství silnic a dálnic ČR.

Olomoucký kraj: Nehody přibývají

Rozbředlý či ujetý sníh pokrývá v Olomouckém kraji vozovky nejen v horských oblastech, ale také v nížinách, vyplývá z údajů Ředitelství silnic a dálnic ČR. V Olomouckém kraji v noci napadlo až několik centimetrů sněhu a sněhové přeháňky zatím neustaly. Opatrní by řidiči měli být hlavně na Šumpersku a Jesenicku, kde jsou na hlavních silničních tazích i na cestách druhé a třetí třídy po chemickém posypu zbytky rozbředlého sněhu.

Ve vyšších polohách pokrývá méně důležité silnice vrstva ujetého sněhu s posypem. Rozbředlý sníh po nočních sněhových přeháňkách leží také na vozovkách druhé a třetí třídy na Olomoucku, Přerovsku a Prostějovsku. Hlavní silniční tahy tam jsou po chemickém posypu zpravidla holé a mokré. Na silnicích udržovaných inertním materiálem je slabá vrstva ujetého sněhu s posypem.

Řidiči na sociální síti varují ostatní, že vozovky jsou kluzké. V Olomouckém kraji bylo ráno hlášeno několik dopravních nehod. Například v Litovli na Olomoucku se srazil osobní automobil s nákladním. Další dva automobily havarovaly u Křelova nedaleko Olomouce a mezi obcemi Drahanovice a Slatinice.

Na Ústecku hořelo vozidlo

Na opačném konci republiky v Ústeckém kraji řešila policie od rána několik kolizí také. I zde si řidiči musejí místy dávat pozor na náledí, v Krušných horách leží na cestách vrstva ujetého sněhu.

Náledí se objevuje podle informací policie v Rumburku na Děčínsku, klouzat to může na mostech a chodnících ve městech. Neprůjezdné jsou v Krušných horách úseky komunikací, kde je značka, že se silnice v zimě neudržuje. Dálnice D8 a silnice I. třídy jsou většinou mokré a už po chemickém ošetření a sjízdné s opatrností. Nehody řeší policie na Litoměřicku, Chomutovsku a Mostecku. V Libouchci na Ústecku je neprůjezdná silnice v místě, kde hořelo vozidlo.

Pardubický kraj: I zde pozor na lokální ledovky

Před lokální ledovkou varují i silničáři v Pardubickém kraji. Řidiči by měli jet opatrně zvláště v okolí Hlinska, Holic, Ústí nad Orlicí, Skutče a Vysokého Mýta. V oblasti Lanškrouna a v Železných horách je na vozovkách uježděná sněhová vrstva. Všechny silnice jsou s opatrností sjízdné.

Také na řadě silnic nižších tříd v Královéhradeckém kraji dnes ráno ležela vrstva rozbředlého nebo ujetého sněhu. Někde byl sníh zledovatělý. Teploty ráno v některých místech klesly pod minus deset stupňů Celsia, například ve Vrchlabí, Deštném v Orlických horách nebo v Adršpachu.

Fotogalerie
18 fotografií