Na své oblíbené místo v Krušných horách tento týden vyrazil nedočkavý houbař Dan z Nejdku. A měl úspěch! „Podařilo se mi najít jednoho smrkového křemenáče, který je ale vzácný a chráněný. Na tomto místě je každoročně sbírám až začátkem června a po desítkách. Letos rostou o měsíc dřív. Teď sprchlo, takže doufám, že do týdne vystrčí klobouk další,“ popsal.

Martin Stuchl z Prahy nasbíral vrchovatý koš hřibů kovářů v lesích okolo Sázavy. „Před několika dny jsme z lesa přinesli desítky kačenek, že narazíme tak brzo na hřiby kováře, jsme nečekali. A našli jsme opravdu velké kousky. V lesích ale bylo sucho a velmi mnoho pylu,“ řekl o svém úlovku úspěšný houbař.

Co říká meteorolog?

„Houby rostou a o měsíc dřív než loni. Může za to teplý duben. V noci byly teploty nad tři stupně a přes den nad 10 stupňů. I když nebylo příliš srážek, země si brala vodu ze zásob ze zimy, která byla na srážky poměrně bohatá,“ vysvětlil meteorolog a pozorovatel přírody Rudolf Kovařík. Dodal, že lesy ale začínají vysychat, a hub proto zřejmě ubude.

Ochladí se o 13 stupňů

Série neobvykle teplých jarních dní pokračuje. Podle meteorologů vyvrcholí v neděli, kdy rtuť teploměru vystoupá až k 27 stupňům. Pak ale přijde pořádný pád teplot. V pondělí nebude přes den tepleji než 14 stupňů. Spolu s ochlazením by měly přijít alespoň lokálně deště, které vyschlá příroda potřebuje.

Video: Tuto úrodu si přinesl v neděli dopoledne z lesa František Doležal z Uherského Ostrohu. Radost měl hlavně z pýchavek.

Video
Video se připravuje ...

Tuto úrodu si přinesl v neděli dopoledne z lesa František Doležal z Uherského Ostrohu. Radost měl hlavně z pýchavek. Hynek Zdeněk

Fotogalerie
7 fotografií