Středeční ráno bude ve znamení mlh, jinak bude polojasno až oblačno, ojediněle s přeháňkami nebo bouřkami, avizovala předpověď. Během dopoledne ale bude docházet k přibývání kupovité oblačnosti na oblačno a přeháňky. Bouřky už očekáváme až na 60 procentech území. Ojediněle budou silné, tedy doprovázené krupobitím, přívalovým deštěm o intenzitě 30 mm a zesílením větru na rychlost 70 km/h. Bouřková oblačnost bude ubývat až během večera.

Varování před bouřkami

Přívalový déšť může ojediněle zatopit níže položená místa a sklepy, upozorňují meteorologové. Výstraha ČHMÚ s nízkým stupněm nebezpečí platí pro většinu území od středečních 10:00 do 23:00. „I v dalších dnech se mohou ojediněle vyskytnout i silné bouřky. Výstrahy budeme v případě potřeby upřesňovat,“ uvedli meteorologové.

Silné bouřky přitom budou v Česku do konce pracovního týdne. Zatímco dnes se mají místy tvořit na celém území ČR, ve čtvrtek a v pátek budou jen na části území.

Zeslábnou v pátek večer

Kolem čtvrtečního poledne se totiž bouřky začnou tvořit v jihozápadní polovině území, přičemž na jihu a jihozápadě Čech mohou být velmi silné s přívalovými srážkami kolem 50 milimetrů, kroupami a nárazy větru. V noci sice částečně zeslábnou, ale během pátku se budou v jihozápadní polovině území opět tvořit. „V pátek večer a v noci na sobotu budou bouřky slábnout,“ doplnili meteorologové.

Ke zmírnění následků bouřek současně doporučují lidem, aby se měli na pozoru před úrazy způsobenými předměty uvolněnými větrem a ulomenými větvemi nebo před zásahem bleskem. Také by měli podle ČHMÚ počítat s tím, že přívalový déšť může rychle rozvodnit malé toky nebo suchá koryta, podemlít silnice a zatopit níže položená místa nebo sklepy.

Dusno zatíží kardiaky, seniory i těhotné ženy

Nejvyšší odpolední teploty se zastaví na letních hodnotách – naměříme 21 až 25 °C. Kvůli vysoké relativní vlhkosti vzduchu bude naše pocitová teplota zvyšována až o tři stupně. Vítr bude foukat mírný severovýchodní o rychlosti kolem 18 km/h.

Kde udeří bouřky? Sledujte radar

Dusné počasí zatíží kardiaky, astmatiky, starší generaci i těhotné ženy. Bouřky mohou způsobit potíže psychicky labilním jedincům. Nicméně pohodovější režim dne bychom si měli dopřát všichni – labilní a dusný vzduch může způsobit naši menší soustředěnost a větší náladovost. Pracovní výkonnost bude nízká, co můžete, udělejte už v ranních a dopoledních hodinách. Zvyšte přísun nealkoholických nápojů – pít dávejte pravidelně také dětem.

Na sebe oblečení z přírodních materiálů – bavlny a lnu, kvůli vysoké vlhkosti vzduchu se budeme více potit. Odpoledne stačí tričko s krátkým rukávem a šortky. Srážky budou spojené s bouřkami, takže se před nimi raději schovejte v bezpečí domova. Pyly v ovzduší budou agresivní zejména před bouřkami – kvetou hlavně trávy, duby a ořešáky. Aktivita klíšťat i nadále dosahuje nejvyšší možný stupeň, nejvíce agresivní budou klíšťata po ránu a večer.

Video
Video se připravuje ...

Jak poznat depresi z počasí: Trápí více ženy, zahnat ji můžete vodou a světlem Dagmar Honsová, David Vaníček, Lukáš Červený

Fotogalerie
21 fotografií