Poblíž odletové haly Letiště Leoše Janáčka Ostrava v Mošnově na Novojičínsku poškodil v pátek padlý strom několik zaparkovaných aut. Vyvrátil se kvůli silnému větru. Hasiči museli využít jeřáb. Nikdo nebyl zraněn, uvedl mluvčí hasičů Jakub Kozák.

Patnáctimetrový smrk poškodil zaparkovaná vozidla a plot u parkoviště, jeden z kořenů navíc nadzvedl osobní vůz, který na něm zůstal viset. Hasiči nejprve smrk zbavili větví a zkontrolovali, zda z vozidel neunikají provozní kapaliny. Pro sejmutí jednoho z automobilů a závěrečné odstranění kmene si velitel zásahu na místo povolal těžkotonážní jeřáb. Škodu hasiči v těchto případech nevyčíslují.

Na zaparkovaná auta v Mošnově spadl strom (28.7.2018)
Autor: HZS Moravskoslezského kraje

Stromy padaly na auta vpodvečer i v Prostějově. Na některých místech pak museli hasiči čerpat vodu ze zatopených komerčních prostor.

Předpověď: V sobotu bude až 33 °C. Přijdou silné bouřky a přívalové lijáky

Během sobotního odpoledne postoupí z Německa do Čech slábnoucí studená fronta. Sice nepřinese ochlazení, ale mohou se na ní tvořit silné bouřky doprovázené přívalovým deštěm o intenzitě až 40 mm. Zpočátku dne bude jasno až polojasno, odpoledne bude docházet k přibývání oblačnosti. Nejvyšší odpolední teploty opět vystoupí vysoko – na 29 až 33 °C.

SLEDUJTE POSTUP BOUŘEK NA RADARU

Kvůli vysoké vlhkosti vzduchu bude naše pocitová teplota zvyšována až o 4 °C. Ochlazovat nás nebude ani vítr – ten bude vát pouze slabý o rychlosti do 15 km/h.

Vedro bude zatěžovat zejména starší generace, astmatiky, kardiaky, malé děti, chronicky nemocné a také těhotné ženy. Nicméně přizpůsobit volnější denní režim vysokým teplotám doporučujeme všem. Přes poledne se zdržovat ve stínu, zvýšit příjem nealkoholických tekutin na tři litry, snížit fyzickou a psychickou činnost.

Během dne se sprchujte vlažnou vodou, do jídelníčku zařaďte také více ovoce a zeleniny bohaté na vodu. Vlna horka a dusna představuje zátěž i pro nervový systém – depresivní jedinci se mohou cítit nešťastně a bez nálady.

Index pocení bude vysoký – spolu s potem se vylučují z těla i minerální soli a draslík. Proto bychom měli tyto látky postupně doplňovat. Draslík je například v meruňkách, celozrnném pečivu nebo v rybách.

Snesitelněji bude pouze v horských oblastech – teplota v 1000 m na horách se bude pohybovat kolem 24 °C. Ale i tam pozor na úpal, úžeh a spálení od slunečních paprsků. 

Tropické teploty panují nad většinou starého kontinentu – chladněji bude pouze nad Velkou Británií s teplotami do 23 °C a četnými srážkami, nad Skandinávií jsou to teploty do 29 °C.

Video
Video se připravuje ...

Počasí na víkend: Česko se rozžhaví na 33°C  Dagmar Honsová, David Vaníček, Lukáš Červený

Fotogalerie
30 fotografií