Jinak bude jasno až polojasno, během odpoledne se bude, zejména na severovýchodě území, tvořit kupovitá oblačnost a v Jeseníkách a Beskydech očekáváme lokální přeháňky nebo bouřky. Srážkové úhrny ale budou mizivé. Příliš nás neochladí ani vítr – ten bude foukat mírný o rychlosti do 18 km/h.

Extrémně vysoké teploty budou zatěžovat snad všechny – bez rozdílu věku a aktuálního zdravotního stavu. Buďte na sebe opatrní – dodržování základních pravidel při tropických teplotách by mělo být samozřejmostí – tj. často pít, nezdržovat se na přímém slunečním záření, pravidelně odpočívat, lehce se obléci a snížit fyzickou i psychickou zátěž. Jinak hrozí kolaps z tepla.

Vyvarujte se i takovým činnostem, jako je návštěva kadeřnictví – při foukání vlasů stoupne teplota o další stupně, stejně tak při žehlení nebo při smažení řízků. Index pocení je na nejvyšší možné hodnotě – často se sprchujte vlažnou vodou. Naopak index pracovní výkonnosti je na nízkých hodnotách – co můžete, raději přesuňte na konec týdne, až se mírně ochladí.

Extrémně vysoké teploty hlásí také Německo – také tam se budou nejvyšší odpolední teploty zastavovat až na 36 °C, na Slovensku to bude v maximech 35 °C.

Fotogalerie
14 fotografií