V Beskydech dnes v noci napadl první sníh nadcházející zimy. Sněhový poprašek byl ráno patrný například na Lysé hoře, které se přezdívá královna Moravskoslezských Beskyd a s nadmořskou výškou 1323 metrů je nejvyšším vrcholem regionu. Drobná sněhová pokrývka ale na vrcholu vydrží jen krátce, podle meteorologů se totiž chystá oteplení.

„V noci byly nějaké přeháňky, aktuálně je na Lysé hoře ale už jen zataženo a srážky se tam nevyskytují. Teplota je ale minus jeden stupeň Celsia, takže tam zatím zůstává nesouvislá mokrá pokrývka,“ uvedl Tomáš Ostrožlík z Regionálního předpovědního pracoviště ČHMÚ v Ostravě.

Rychlé tání, od středy opět oteplení

Podle něj byly sněhové přeháňky ve výšce zhruba 1000 metrů nad mořem, sníh se tak v Beskydech objevil například i na vrcholku Smrku, Travného nebo Kněhyně. „Už neočekáváme srážky, dnes ještě nějaké přeháňky, ale potom už srážky neočekáváme. Od středy se začne oteplovat, už to bude znát, teplota bude vyšší o nějaké tři stupně než dnes. Ráno ale bude studené, to bude nejchladnější ráno, teploty někde kolem plus dvou stupňů a v horských údolích mohou být až kolem minus dvou stupňů,“ uvedl Ostrožlík.

Výrazně teplejší pak bude čtvrtek, kdy teploty odpoledne vystoupají až ke dvaceti stupňům Celsia. „Sníh tak na horách vydrží maximálně dnes, ale ve středu už bude pryč,“ dodal meteorolog. Na hřebenech Krkonoš sněžilo už v noci na pondělí. Teploty tam klesly mírně pod nulu. Na Sněžce ve výšce 1603 metrů nad mořem byly minus dva stupně.

Jeseníky: Napadlo 5 centimetrů

Sněžilo však i jinde v ČR. V nejvyšších partiích Jeseníků napadlo v noci na dnešek pět centimetrů sněhu. Teplota podle pracovníků tamní horské služby je již pod nulou, souvislá sněhová pokrývka se tak stále drží.

„Sněžit začalo v pondělí v noci, do dnešního rána napadlo tak zhruba pět centimetrů sněhu. Sníh padal už v pondělí, ale zem byla teplá, takže se to neudrželo. Podklad je teplý stále, zřejmě to roztaje, ale už je tu souvislá sněhová vrstva,“ uvedl dnes dispečer jesenické horské služby Marek Koněrza. Podotkl, že na Pradědu je nyní jeden stupeň Celsia pod nulou, je zataženo a dohlednost do 100 metrů. Fouká čerstvý vítr s nárazy do 18 metrů za sekundu.

Zima stihne i Zemana

Zimní počasí může očekávat ve středu i prezident Miloš Zeman, který si závěr třídenního pobytu v Olomouckém kraji naplánoval právě na nejvyšší hoře Jeseníků Pradědu v nadmořské výšce 1491 metrů. Sněžit by ve středu nemělo, panorama se mu však podle meteorologů může ztrácet v mlze.

Cílem Zemanovy návštěvy bude vysílač na Pradědu, kde je i nejvýše položená restaurace v tuzemsku. Prezident zamířil do Olomouckého kraje v pondělí. Při setkání s představiteli kraje v pondělí uvedl, že na Praděd se chtěl podívat, protože tam v životě nebyl. Lyžoval prý pouze kdysi na Ovčárně.

Meteorologové doporučují pro středeční pobyt na horách zimní výbavu a teplé oblečení, upozorňují, že na horách už panuje zimní počasí. Jak bude v průběhu úterka? To Blesk Zprávám prozradila ve své pravidelné předpovědi meteoroložka Dagmar Honsová.

Počasí s Honsovou:  Úterní sníh a chladno jako v listopadu

V ranních minimech naměříme jen 5 až 1 °C a ojediněle musíme počítat s přízemními mrazíky, tedy teplotou vzduchu v pěti centimetrech nad zemí pod bodem mrazu. V horských oblastech bude po ránu mrznout i ve dvou metrech nad zemí – v mrazivých kotlinách naměříme až -6 °C. Nejvyšší odpolední teploty zůstanou jen mezi 9 a 13 °C.

Průměrné denní teploty tak budou odpovídat začátku listopadu. Oblačnosti bude méně – do Česka se bude nasouvat výběžek vyššího tlaku vzduchu – takže očekáváme polojasno až oblačno, jen ojediněle se slabými přeháňkami, které budou na vrcholcích hor sněhové. Vítr bude foukat pouze mírný severozápadní o rychlosti do 20 km/h.

Podobně výrazný pád teplot vzduchu přinesl v tomto období rok 2008. Ochlazení bude nepříznivě působit na starší generace, astmatiky a kardiaky. Rychlý nástup podzimu přinese zhoršení nálady a úbytek energie většině z nás. Při nevhodném oblečení hrozí nachlazení – respirační onemocnění a angína. Doplňte vitamin A a C. Slabý vzestup tlaku vzduchu pocítí meteosenzitivní jedinci – mohou pociťovat bolesti hlavy nebo malátnost.

V Moskvě mráz, na jihu na koupání

Index pracovní výkonnosti bude na středních hodnotách – od ruky nám půjde spíš fyzická než duševní práce. Důležité úkoly naplánujte hned na ráno a dopoledne. Odpoledne bude stoupat index ospalosti. Teple se oblékněte a to zejména po ránu – pro děti se bude hodit teplejší čepice, kotníčková obuv, svetr a větrovka.

Výrazné ochlazení hlásí celá střední, západní a severozápadní Evropa – tady se nejvyšší odpolední teploty zpravidla zastavují do 15 °C. Nejchladněji je na severovýchodě Evropy – Moskva v maximech hlásí 8 °C. Naopak na jihu teploty stoupají na 25 až 31 °C, takže tam jsou teploty ještě na koupání.

Fotogalerie
21 fotografií