Díky tlakové výši, která bude přes naše území postupovat dále k východu, bude převládat jen malá oblačnost – očekáváme jasno až polojasno. Během dopoledních hodin bude přechodně až oblačno. Foukat bude mírný severní až severovýchodní vítr o rychlosti do 20 k/h.

Pozor na srdce i angíny

Sobotní ochlazení bude zatěžovat kardiaky, astmatiky a starší generace. Při nevhodném oblečení hrozí respirační onemocnění a angíny. Slabý pokles tlaku vzduchu pocítí bolestí hlavy nebo malátností meteosenzitivní skupina obyvatel a také lidé s nízkým krevním tlakem.

Na přímém slunečním záření počítejte s tím, že množství ozonu hlásí nad střední Evropou extrémně podprůměrný stav a spálení pokožky bez ochranných prostředků hrozí po 45 minutách. Jinak bude index kondice na středních hodnotách.

Počasí akorát na zahrádky nebo výlety

I přes ochlazení bude počasí v odpoledních hodinách ideální na výlety, procházky po přírodě nebo horské túry. Aktivita klíšťat je nízká, stejně tak klesá aktivita hmyzu včetně komárů. Dobré podmínky jsou také pro práci na zahradě – naplánujte sklizeň jablek, švestek nebo vinné révy. Práce nám půjde dobře od ruky. Ze sportovních aktivit bude počasí vhodné na cyklistiku nebo běhání.

Slunečné dny babího léta budou skloňovat nad většinou Evropy – v Evropě západní jsou to teploty nejčastěji do 18 °C, na severu do 12 °C, na severovýchodě do 10 °C. Naopak nejvíce oblačnosti a srážek bude v Řecku, kam medikán Zorbas přinese vydatné srážky, které se mohou na jihu Řecka pohybovat až na 200 mm.

Fotogalerie
13 fotografií