„Na Českomoravské vrchovině a na severu bude foukat silný vítr. V Čechách budou kvůli namrzajícím srážkám problémy v dopravě,“ uvedli meteorologové. Podle nich bude dnes v Česku zesilovat jihovýchodní proudění a v pátek budou od západu postupovat srážky, které budou na většině území Čech dešťové. Vzhledem k podchlazenému povrchu se bude místy, zejména v západní polovině Čech, tvořit ledovka, doplnili meteorologové.

Mrazivé ráno

Také čtvrteční ráno přitom bylo na celém území Česka mrazivé – teploty pod bodem mrazu přináší kombinace malé oblačnosti a studeného východního proudění, připomíná pro Blesk Zprávy meoteroložka Dagmar Honsová. Řidiči tak museli škrábat námrazu ze svých aut a pozor by si také měli dávat místy na sníženou dohlednost, kterou způsobují mrznoucí mlhy.

Teploty klesaly v nižších nadmořských výškách nejčastěji k -4 až -10 °C, na Šumavě na sněhové pokrývce se zastavovaly až kolem -20 °C. Například stanice Pohoří na Šumavě hlásila -22,5 °C, Horská Kvilda -21 °C, Borová Lada -18 °C, Černá v Pošumaví až -15 °C. Prachatice hlásily -10,2 °C, Vimperk -10,8 °C, Trutnov -8,9 °C, Karlovy Vary a Praha-Ruzyně shodně -6,7 °C. O poznání chladněji v porovnání se středou, je dnes po ránu na Moravě a ve Slezsku, kde například v Ostravě - Mošnově teplota klesala k -8,7 °C, v Holešově k -9,5 °C nebo Prostějově k -9,4 °C.

Pocitová teplota bude klesat až na -15 °C

Také nejvyšší odpolední teploty dnes budou místy zůstávat pod bodem mrazu – v maximech nejčastěji naměříme -2 až 2 °C. V porovnání s dlouhodobým normálem, budeme zůstávat podprůměrní až o 6 °C. Během dne navíc začne zesilovat slabý až mírný jihovýchodní vítr na čerstvý, na horách silný, který bude výrazně snižovat naši pocitovou teplotu. Na horách se v 1000 m při teplotách kolem -3 °C budeme cítit na -15 °C a při dlouhém pobytu venku bez teplého oblečení hrozí omrzliny.

Výstraha před ledovkou

Výstraha ČHMÚ před ledovkou platí pro Prahu a Středočeský, Karlovarský, Plzeňský, Jihočeský, Liberecký a Ústecký kraj od pátečních 06:00 do sobotního rána. Upozornění na silný vítr je v platnosti do pátečních 15:00 pro celý Liberecký kraj a Vysočinu a pro okresy Jindřichův Hradec, Chrudim, Svitavy, Ústí nad Orlicí, Náchod, Trutnov, Děčín, Jeseník, Šumperk a Bruntál.

Lidem doporučují, aby kvůli větru zajistili okna a dveře a upevnili předměty volně uložené venku, například zahradní nábytek. Na větrné poryvy si musí dát pozor také řidiči a turisté by se raději neměli vydávat do hor, zejména na túry po hřebenech. S ohledem na ledovku by lidé měli počítat s tím, že chodníky a vozovky mohou klouzat. 

Bude se oteplovat

Relativně studené ráno bude ještě to páteční – to také po ránu nejčastěji naměříme teploty mezi -4 až -8 °C, v horských oblastech až -15 °C. Poté se ale začne oteplovat – v neděli budou po ránu teploty zůstávat místy lehce nad bodem mrazu a další výrazný, i když přechodný, nárůst teplot očekáváme hned v první polovině příštího týdne – to se budou nejvyšší odpolední teploty šplhat až k 11 °C, v ranních minimech bude jako na jaře, tj. 7 až 3 °C.

Video
Video se připravuje ...

Epicentrum: Čtyři mrtví bezdomovci. Umrzli? I letos mohou pomáhat Nocleženky Blesk TV

Fotogalerie
21 fotografií