Osobní vůz u Vážan na Blanensku dnes ráno srazil osmapadesátiletou ženu, na místě zemřela. Policie nehodu vyšetřuje. ČTK to řekl mluvčí policie Bohumil Malášek. Silnice nižších tříd v Jihomoravském kraji jsou dnes ráno sjízdné se zvýšenou opatrností.

U Křtin na Blanensku skončilo v příkopu kvůli ledovce několik aut. Vytvořila se tam ledovka v délce asi čtyři kilometry - na silnici mezi Křtinami a Babicemi nad Svitavou. Podle mluvčího nejsou nehody vážné. Počet vozů zatím není znám, nemělo by jít o žádné střety. Silničáři doporučují zvýšenou opatrnost na Vyškovsku, Znojemsku, Blanensku, Hodonínsku a Brně a v okrese Brno-venkov.

Ledovka u Šternberku

Také u Šternberku v Olomouckém kraji se na silnici tvoří ledovka. Jde o úsek dlouhý zhruba 15 kilometrů, ledovka se tvoří v oblasti Moravského Berouna, Horní Loděnice, Lipiny a Šternberku.

Ledovka je v oblasti hlášena od čtvrtečních 20:30, jde o tah ze Šternberka směrem na Bruntál a Opavu. Silnice je podle silničářů průjezdná, ale se zvýšenou opatrností. Na Šternbersku nyní mrholí a tvoří se místy mlhy, uvádí ŘSD. Namrzat mohou také vedlejší cesty na Šumpersku, i tam je opatrnost na místě. 

Ostatní silnice na Olomoucku jsou holé a mokré, v oblasti kolem Litovle ošetřovali silničáři vozovky chemickým posypem a upozorňují na mlhu. Ve vyšších polohách Olomouckého kraje se déšť mění ve sníh, hlásí ho například správci silnic na tahu přes Červenohorské sedlo.

Pozor i na Vysočině

Silnice na Vysočině jsou po dešti převážně mokré, kde se drží mlha, mohou namrzat. Sypače jezdily ve čtvrtek večer v celém kraji a v pátek k ránu znovu hlavně na Žďársku.

V noci na dnešek se oteplilo, ale v místech, kde se drží mlha, zůstala teplota kolem nuly, uvedl dispečer Aleš Hubený. Zatímco večer vyrazilo do terénu na sedm desítek sypačů, posyp k ránu obnovovalo 24 sypačů. Nejvyšší odpolední teploty budou pět až devět stupňů Celsia, na východě kraje místy jen do tří stupňů.

Námraza na jihu Čech

Kolem Dačic a Studené na Jindřichohradecku se dnes ráno místy tvoří námraza, silničáři tam udržují vozovky. Ostatní jihočeské silnice jsou sjízdné se zvýšenou opatrností, uvedla dispečerka Správy a údržby silnic Jihočeského kraje Pavla Pulcová.

U Dačic je teplota kolem nuly, mlha, místy vzniká námraza. „Jinak je všude od tří stupňů do osmi, všechny silnice jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. V lesních úsecích a na mostech, kde je to prochladlé, je potřeba přizpůsobit jízdu stavu vozovky,“ uvedla dispečerka. I zde se teploty dnes dostanou výše nad nulu - nejvyšší denní teploty dosáhnou 8 až 11 stupňů, rovněž na horách v 1000 metrech bude pět stupňů.

Video
Video se připravuje ...

Počasí na víkend: Na horách napadne až 30 centimetrů sněhu Dagmar Honsová

Orlické hory: Silnice místy zledovatělé

V horských oblastech Královéhradeckého kraje byly dnes ráno silnice po chemickém ošetření většinou mokré a sjízdné se zvýšenou opatrností. Silnice druhé a třetí třídy v Orlických horách byly místy zledovatělé, i když kryté drtí a chemickým posypem.

Teploty v Krkonoších a Orlických horách se pohybovaly kolem nuly nebo těsně nad bodem mrazu, místy byla mlha nebo mrholilo. Silnice na Hradecku a Jičínsku byly sjízdné většinou bez omezení. Podle předpovědi meteorologů by dnes mělo být v Královéhradeckém kraji zataženo až oblačno. Pršet by mělo jen místy, zejména večer. Nejvyšší denní teploty by se měly pohybovat mezi sedmi až deseti stupni Celsia, v 1000 metrech na horách kolem plus čtyř stupňů Celsia.

Náledí v Jizerkách

Silnice v Jizerských horách a části Krkonoš v Libereckém kraji jsou sjízdné s opatrností. Silničáři varují před náledím a mrznoucím mrholením, viditelnost snižují mlhy. Teploty byly ráno mezi nulou a čtyřmi stupni Celsia, ve Frýdlantském výběžku přes pět stupňů. Náledí je na silnicích nižších tříd v Jizerských horách, zvýšenou opatrnost kvůli tomu doporučují silničáři i pro hlavní tahy na Jablonecku a Semilsku.

Fotogalerie
31 fotografií