Večer policisté na víc než hodinu uzavřeli dálnici D1 ve směru na Prahu mezi 141. a 125. kilometrem, aby ji silničáři mohli posolit. Zledovatělá je dálnice i ve směru na Brno. Úsek D1 byl uzavřen před 20:45. „Provedena údržba dálnice, provoz obnoven s maximální opatrností,“ uvedlo kolem 22:00 Národní dopravní informační centrum. 

Silnice na Vysočině jsou kvůli mokrému sněhu místy obtížně sjízdné. Nejhorší byla  situace na Havlíčkobrodsku, kde byly po hustém sněžení zablokované hlavní tahy kolem Žďírce nad Doubravou i v kopci u Jitkova, doprava vázla také ve směru z Havlíčkova Brodu na Humpolec a na Habry. Problémy byly i na silnici I/19 mezi Žďárem nad Sázavou a Novým Městem na Moravě. Zledovatělý sníh je na silnicích nižších tříd.

Pokud řidiči nemusí, neměli by zatím raději vyjíždět, uvedl dispečer krajské správy a údržby Aleš Hubený.

Na Vysočině sněží od pondělního večera. Silničáři jezdí se sypači i s traktory. „Všechno, co je k dispozici, je venku,“ řekl Hubený. K večeru byly největší problémy na tazích I/38 a I/34 na Havlíčkobrodsku.

Na Vysočině dnes mělo podle Českého hydrometeorologického ústavu místy napadnout i 15 centimetrů sněhu. Večer a v noci na středu se místy může tvořit náledí a zmrazky, teplota klesne až čtyři stupně pod nulu.

V Libereckém kraji sněží, silničáři doporučují zvýšenou opatrnost

Sněžení komplikuje dopravu v Libereckém kraji, hustě sněží hlavně v horských oblastech. S vrstvou nového sněhu musí motoristé počítat na silnicích nižších tříd v Jizerských horách a Krkonoších. Silničáři doporučují zvýšenou opatrnost, teploty se pohybují jen kolem bodu mrazu a silnice kloužou.

Dopravu v Karlovarském kraji komplikuje sněžení. Zejména na vedlejších silnicích a ve vyšších polohách sníh na silnicích zůstává. Silničáři upozorňují na nebezpečnou vrstvu čerstvého sněhu hlavně na silnicích nižších tříd. Hlavní tahy jsou ošetřené, ale i na nich mohou zůstávat zbytky sněhu.

Na mnoha silnicích v Pardubickém kraji leží na silnicích sníh

Na mnoha místech ve výše položených oblastech Pardubického kraje leží na silnicích sníh. Většinou je po solení rozbředlý, někde i uježděný. Silničáři také varují před vznikem ledovky a namrzáním vozovky, všechny cesty jsou ale s opatrností sjízdné.

Silnice v Olomouckém kraji pokryl v noci na úterý nový sníh. Silně sněží především na Šumpersku, kde sníh na vozovkách zůstává. Zvýšenou pozornost řízení by měli řidiči věnovat také na Jesenicku, kde musejí počítat s rozbředlým sněhem na všech silnicích. Na mnoha místech jsou stále sněhové přeháňky, které zároveň snižují viditelnost, vyplývá z informací Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD).

Jihočeské silnice jsou především ve vyšších polohách sjízdné pouze se zvýšenou opatrností. Řidiči však musí být opatrní i v nižších nadmořských výškách. Dopravu mohou na některých místech komplikovat sněhové přeháňky. Řekl to Otakar Zich z dispečinku správy a údržby silnic Jihočeského kraje.

Sněžení zkomplikovalo sjízdnost v Moravskoslezském kraji

Řidiči musí být v Moravskoslezském kraji opatrní, protože po nočním sněžení může na některých vozovkách stále ležet vrstva sněhu, na silnicích po chemickém ošetření pak rozbředlý sníh. Místy navíc může sněžit, což snižuje i dohlednost. Vyplývá to z informací zveřejněných silničáři.

Hlavní tahy jsou ale většinou už holé nebo mokré a sjízdné bez výraznějšího omezení. V regionu se ale ráno stalo několik dopravních nehod. Většinou se obešly bez zranění, ale havarovaná vozidla mohou komplikovat provoz.

Ve vyšších polohách Beskyd silničáři varují také před výskytem námrazy se zbytky posypu. Místy mohou silnice namrzat. 

Fotogalerie
18 fotografií