Provoz na D1 začal kolabovat ve středu odpoledne po hustém sněžení. Kolony se postupně protáhly na desítky kilometrů, několikrát museli policisté dálnici uzavřít. Sypače měly problémy ucpanou komunikací projet.

Ještě v noci u Humpolce blokoval provoz kamion s nadměrným nákladem, který nemohl sjet svažitý terén v místě a musel čekat, než se místo prosolí, informovalo Národní dopravní informační centrum. Kalamitní stav panoval také na 112. kilometru ve směru do Prahy mezi exitem na Jihlavu a Větrný Jeníkov, před 06:00 ale stojící kamiony odjely a dálnice byla podle silničářů prosolena a zprůjezdněna.

Doprava kolabuje na sněhu

Těžký sníh a popadané stromy poškodily podle informací na webu Českých drah trakční vedení, proto už od středy nejezdí vlaky v úseku Horní Cerekev a Kostelec u Jihlavy a mezi Rantířovem a Jihlavou.

Provoz by měl být obnoven dnes v poledne. Ještě dopoledne by měl být obnoven provoz mezi Humpolcem a Lípou, který také stojí od středečního rána. Cestující vozí náhradní autobusy, některé zastávky ale neobsluhuje.

Se sněhem musejí motoristé také počítat například v okolí Lanškrouna, Ústí nad Orlicí, Žamberka a v Železných horách. Uježděná sněhová vrstva pokrývá státní silnici přes Suchý vrch na Orlickoústecku, kde mívají kamiony často potíže.

Komplikace jsou i na státní silnici mezi obcemi Trhová Kamenice a Nasavrky na Chrudimsku, kde se tvoří sněhové jazyky a několik kamionů uvízlo.

Video
Video se připravuje ...

Jak neupadnout na ledu: Zkuste chůzi jako tučňáci! Adam Jaroš, Blesk TV

Fotogalerie
22 fotografií