Vítr může dosáhnout v Čechách rychlosti v nárazech až 70 kilometrů v hodině a na horách kolem 90 kilometrů v hodině. V noci na středu začne pomalu slábnout, přičemž na severozápadě zeslábne ve středu večer.

„V důsledku kombinace větru a sněhu se budou od úterního rána od středních poloh místy tvořit sněhové jazyky, na horách i závěje. Jejich tvorba bude ustávat během středečního rána,“ uvedli meteorologové.

Se sněhovými jazyky by měli řidiči počítat od úterního do středečního rána ve většině krajích v polohách nad 500 metrů nad mořem, v Pardubickém kraji a na Vysočině od 400 metrů nad mořem. Novou sněhovou pokrývku avizují meteorologové pro celý Karlovarský, Liberecký a Zlínský kraj a Vysočinu a pro část okresů Plzeňského, Jihočeského, Pardubického, Královéhradeckého, Ústeckého, Olomouckého a Moravskoslezského kraje.

Vzhledem k očekávanému sněžení a silnému větru proto doporučují řidičům, aby jezdili maximálně opatrně a na cesty se nevydávali bez zimní výbavy, do hor i se sněhovými řetězy. Turisté by se pak neměli vydávat do hřebenových částí.

Kamiony do Polska neprojedou

Silničáři v Libereckém kraji o půlnoci uzavřou pro nákladní dopravu nad 3,5 tuny frekventovanou silnici 10 z Tanvaldu na Harrachov a dál do Polska. Autobusy a osobní vozy úsekem projedou, není ale vyloučeno, že uzavírka pro nákladní dopravu potrvá až do čtvrtka, řekl ČTK Petr Šén, ředitel společnosti Silnice LK, která má údržbu komunikací na starosti.

Silnice do Polska přes Harrachov se v posledních letech při každém silnějším sněžení pro nákladní dopravu s výjimkou autobusů preventivně uzavírá. K zablokování provozu na tomto úseku stačí jediný kamion uvízlý v kopci. „Apelujeme na řidiče nákladních vozidel, aby v době uzavírky využili alternativní trasu a nepokoušeli se projet uzavřeným úsekem silnice 10,“ zdůraznil Šén. Na dodržování omezení bude podle něj dohlížet policie ve spolupráci s tanvaldskými strážníky.

 

Fotogalerie
28 fotografií