Na řadě míst policisté vyšetřují dopravní nehody. Jen v Královéhradeckém kraji evidovala policie v 7:00 přibližně deset havárií. Například ve Dvoře Králové nad Labem se srazil autobus a osobním autem a u Hajnice na Trutnovsku se srazila dodávka s nákladním autem.

Sněhové jazyky a vydatné sněžení

Nehodu na silnici I/6 u odbočky na Údrč hlásí také karlovarští silničáři. Při nehodě byli dva lidé lehce zraněni. Dopravu na hlavním tahu z Karlových Varů na Prahu řídila policie kyvadlově. Část silnic v Jihočeském kraji je dnes ráno sjízdná jen se zvýšenou opatrností, část je holá a mokrá. V okrese Prachatice ale musejí motoristé dnes počítat se sněhovými jazyky.

Na Šumavě předpovídají meteorologové pro dnešek vydatné a trvalé sněžení.

Varování i pro lyžaře a běžkaře

Řidiči by kvůli silném větru a sněžení neměli jezdit do Krušných hor, zejména do Božího Daru. Silnice na vrchol Klínovce je uzavřena, další silnice v oblasti se zatím daří udržovat sjízdné s maximálním úsilím silničářů.

Do hor by se neměli vydávat ani běžkaři a turisté, varoval rekreanty starosta Božího Daru Jan Horník (STAN). Varování před nepříznivými podmínkami na horách vydala i policie. Sněžení a silný vítr má na horách přetrvat nejméně do středečního časného rána.

„V současné době byla již uzavřena obslužná komunikace na vrchol Klínovce. Podle aktuální situace se zřejmě bude uzavírat silnice z Božího Daru od kruhého objezdu směrem na Neklid, Klínovec a Vejprty. Žádáme řidiče o respektování nastalé situace, aby do hor raději nejezdili,“ uvedl v tiskové zprávě Horník.

Kvůli nepříznivému počasí byl přerušen také provoz skibusů mezi Fichtelbergem, Neklidem a Klínovcem. Skiareály včetně lanovek zatím zůstávají v provozu.

Harrachovem kamiony neprojedou

V Libereckém kraji stále místy sněží, v nižších polohách ale většinou prší. Silničáři doporučují jezdit se zvýšenou opatrností, silnice dnes mohou klouzat. Problémy měli dopoledne řidiči kamionů na Českolipsku na silnici 13 na Práchni nebo na silnici 9 u Svoru. Pro nákladní dopravu nad 3,5 tuny je od půlnoci uzavřena silnice 10 z Tanvaldu na Harrachov a dál do Polska.

Sníh ráno zastavil i provoz na frekventované železniční trati z Kořenova přes Harrachov do Sklářské Poreby v Polsku. Provoz tam byl ve 13:00 obnoven.

Řidičům kamionů silničáři doporučují využít k cestě do Polska alternativní trasu po silnici 35 přes Hrádek nad Nisou. „Silnice na Harrachov zatím zůstane uzavřená, očekáváme další silné sněžení,“ řekl před polednem ČTK Petr Šén, ředitel společnosti Silnice LK, která má silnice v kraji na starosti. V horách do rána napadlo místy až 15 centimetrů sněhu a meteorologové očekávají další vydatné sněžení a vítr o rychlosti až 70 kilometrů v hodině, který bude tvořit sněhové jazyky a závěje.

Teploty v nížinách mohou vystoupat až ke čtyřem stupňům, na horách by většinou mělo být kolem nuly. „Řidiči by měli být připraveni na náhlou změnu počasí a přizpůsobit tomu styl jízdy. Doporučujeme kvalitní zimní výbavu - zimní pneumatiky s dostatečnou výškou vzorku, při cestách do hor dostatek pohonných hmot, sněhové řetězy a lopatu,“ dodal Šén.

Klouže i D1, provoz komplikuje nehoda

Na dálnici D1 mezi Jihlavou a Humpolcem platí varování před kluzkou vozovkou. Na vedlejších silnicích je místy pod novým sněhem zledovatělá vrstva starého sněhu.

Nehoda dvou nákladních automobilů přitom dnes zkomplikovala provoz na D1 nedaleko Lipníku nad Bečvou na Přerovsku ve směru od Ostravy na Prahu. Část dálnice v místě nehody byla krátce po nehodě neprůjezdná a vytvořila se několikakilometrová kolona. Před polednem byl zprovozněn jeden jízdní pruh. ČTK to řekl policejní mluvčí Libor Hejtman.

Při nehodě podle Hejtmana nebyl nikdo zraněn. Kvůli nehodě se na dálnici u Lipníku nad Bečvou ve směru na Prahu vytvořila zhruba sedmikilometrová kolona automobilů, která se po otevření jednoho dálničního pruhu dala pomalu do pohybu.

Husté sněžení uzavřelo silnici mezi Pozlovicemi a Slavičínem

Nová nadílka sněhu odpoledne vyústila až v dočasné uzavření silnice druhé třídy mezi Pozlovicemi a Slavičínem na Zlínsku. Vozovka je nesjízdná pro nákladní i osobní auta, v kopci pod Petrůvkou uvázl ve směru od Slavičína kamion. Omezení zřejmě potrvá až do nočních hodin. Kvůli uvázlému kamionu je pro těžká vozidla neprůjezdná i silnice třetí třídy mezi Pašovicemi a Dobrkovicemi na Uherskohradišťsku. Aktuální informace přineslo Ředitelství silnic a dálnic ČR.

Ve Zlínském kraji je převážně zataženo, místy fouká slabý vítr. Teplota se v podvečer pohybovala od minus šesti do plus dvou stupňů Celsia. V části kraje platí až do středečního rána výstraha meteorologů před novým sněhem a také možností tvorby sněhových jazyků.

Fotogalerie
21 fotografií