Za vším stojí studené severní až severovýchodní proudění, které se dostane o víkendu do střední Evropy. A spolu s ním přijdou i nebezpečné meteorologické jevy – po ránu se bude místy tvořit náledí, v kombinaci se sněžením sněhové jazyky, v Jeseníkách a Beskydech i závěje a v neděli bílá tma.

Aktuální vývoj počasí sledujte na radaru Blesku.

 

Pozadu nebudou ani noční silné mrazy – po ránu budou v první polovině příštího týdne teploty klesat až na -15 °C! V hlavní roli ale bude pocitová teplota – foukat má čerstvý vítr. V sobotu odpoledne a večer se na jihovýchodě území mohou vyskytnout i srážky mrznoucí s tvorbou ledovky. A chladno vydrží nejméně celý příští pracovní týden.

Na konci pracovního týdne utne vydatné srážky výběžek vyššího tlaku vzduchu. V pátek po ránu se může ojediněle tvořit náledí, a to zejména na severu a severovýchodě území. Jinak bude zataženo až oblačno, ojediněle déšť, zpočátku na severu od 400 m sněžení, během dne sněžení jen na horách. Denní teploty ještě budou stoupat vysoko – na 4 až 8 °C. Mrznout nebude ani v 1000 m na horách. A vítr bude vát pouze slabý o rychlosti do 15 km/h.

Víkend ve znamení ochlazování

První lednový víkend přinese výraznou změnu v počasí. Připravit se musíme na výrazné ochlazení a celou škálu nebezpečných meteorologických jevů – náledí, nové sněhové pokrývky, tvorbu sněhových jazyků, závějí, v Jeseníkách a Beskydech na bílou tmu a na jihovýchodě území při mrznoucích srážkách na ledovku.

V sobotu bude zataženo až oblačno, postupně od jihozápadu místy déšť, na horách sněžení. Během odpoledne bude hranice sněžení klesat i do nížin, na jihovýchodě se budou vyskytovat srážky mrznoucí s tvorbou ledovky. Ranní teploty 3 až -1 °C. Denní teploty 1 až 5 °C, během odpoledne přijde ochlazování a večer už bude na celém území, s výjimkou Jihomoravského kraje, mrznout. Komplikace během odpoledne očekáváme v dopravě.

V neděli bude zataženo až oblačno, místy sněženi. Během dne ubývání oblačnosti až na polojasno. Ranní teploty 0 až -6 °C. Denní teploty v pravé poledne -4 až 0 °C, odpoledne výrazné ochlazování a kolem 18. hodiny se budou teploty pohybovat jen mezi -9 až -5 °C. Čerstvý vítr bude snižovat pocitovou teplotu zejména na východě našeho území.

Teploty hluboko pod nulou

Hned v pondělí začne oblačnosti a srážek ubývat  a místy se objeví jasná obloha. Po ránu ale na sněhové pokrývce, při vyjasnění a slabém větru budou teploty klesat až na -15 °C a s celodenními mrazy musíme počítat i během dne.

V pondělí bude oblačno až polojasno, zpočátku dne ojediněle sněžení. Odpoledne a večer jasno. Ranní teploty -6 až -12 °C. Denní teploty -8 až -2 °C.

V úterý bude jasno až polojasno, po ránu ojediněle mrznoucí mlhy. Ranní teploty -8 až -12 °C, ve vyšších polohách až -15 °C. Denní teploty -8 až -3 °C.

Ve středu bude jasno až polojasno. Ranní teploty -6 až -10 °C, ve vyšších polohách až -15 °C. Denní teploty -6 až -2 °C. Mírný nárůst teplot vzduchu přinese až závěr týdne, ale na většině území budou i nadále teploty zůstávat pod bodem mrazu.

Jak přežít silné mrazy?

Z návratu zimního počasí budou mít radost milovníci zimních sportů – nejvíce sněhu napadne v Jeseníkách a v Beskydech až kolem 30 cm sněhu. V příštím týdnu budou skvělé podmínky pro umělé zasněžování. V příštím týdnu bychom měli vrstvit oblečení, dýchat nosem, vyměnit vodu za bylinkový čaj na zahřátí a zvýšit dávky vitamínu C.

Video
Video se připravuje ...

Vánice a kalamita: Takhle stála auta u Havlíčkova Brodu v předvečer Štědrého dne 2023 Blesk - Martina Pospíšilová

Fotogalerie
48 fotografií