Také v pátek bude počasí u nás pod vlivy tlakové výše od jihozápadu a frontálního rozhraní od severu. Také ranní teploty budou nízko – jen mezi 8 až 3 °C, po ránu očekáváme ojediněle přízemní mrazíky. Denní teploty budou stoupat na 17 až 21 °C. A bude polojasno až oblačno, odpoledne a večer na horách na severu až oblačno a v Krkonoších ojediněle přeháňky.

Neděle přinese ochlazení, víkend bude větrný

Venkovní víkendové aktivity naplánujte hned na sobotu. To bude oblačnosti méně a odpolední teploty budou šplhat k letním hodnotám. V sobotu bude polojasno, později odpoledne a večer na severu oblačno až zataženo a postupně déšť. Ráno a dopoledne ojediněle mlhy. Ranní teploty 12 až 8 °C. Denní teploty 20 až 25 °C, na severu kolem 18 °C.

Počasí sledujte na radaru Blesku

Během noci na neděli bude přes Česko přecházet studená fronta od severu – výrazně srazí teploty a přinese na sever déšť, na vrcholcích Krkonoš není vyloučené sněžení. Ranní teploty budou klesat na 12 až 8 °C. Denní teploty 14 až 18 °C, postupně od severu ochlazování. Zpočátku dne bude zataženo, místy déšť nebo přeháňky, na vrcholcích hor i sněhové. Postupně bude docházet k ustávání srážek a k ubývání oblačnosti.

V pondělí po ránu bude jen nula, počasí bude aprílové

V pondělí po ránu bude jasno a teploty budou klesat jen ke 4 až -1 °C. Odpolední teploty budou stoupat od severu na 12 °C po jih území k 22 °C. Oblačnosti začne od severu přibývat až během odpoledne. V úterý bude oblačno, zpočátku dne místy přeháňky. Postupně až polojasno. Ranní teploty 10 až 5 °C. Denní teploty 15 až 19 °C. Ve středu bude polojasno až oblačno, ojediněle přeháňky. Ráno ojediněle mlhy. Ranní teploty 8 až 3 °C. Denní teploty 20 až 25 °C.

Co říkají o sněžení statistiky?

První sněhové vločky jsou pozorovány v širokém intervalu – při vpádu studeného vzduchu mohou být na vrcholcích hor pozorovány klidně i v létě. První sněhová pokrývka se na vrcholcích hor většinou tvoří během října – ale na Pradědu jsme ji zaznamenali v roce 1962 už 1. září. V nižších nadmořských výškách je datum prvního sněžení ještě pestřejší – nejčastěji se vyskytuje v první listopadové dekádě, v nejnižších polohách až na konci listopadu. Ale opět existují výjimky, a to i z posledních let – v roce 2012 sněžilo 27. 10. i v Praze. Sněhová kalamita ochromila sever Česka uprostřed října v roce 2009. V roce 1997 napadla souvislá sněhová pokrývka v Praze už 27. října, v roce 1994 dokonce už 7. října, 28. září 1995 sněžilo v Liberci.

Fotogalerie
44 fotografií