Bouřky mohou být ojediněle doprovázené srážkovými úhrny kolem 30 mm a nárazy větru o rychlosti 70 km/h. Přívalové srážky mohou rozvodnit menší toky.

Varování platí pro pás od Šumavy přes střední Čechy a Prahu po Jizerské hory, největší dopady meteorologové předpokládají v jižních Čechách. Výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Letošní září jinak přináší výrazně nadprůměrné teploty a je bohaté na sluneční paprsky. V posledních letech počet tropických dnů v září přibývá, ale letos je jejich počet neobvykle vysoký.

I poslední astronomický letní týden (astronomický podzim začíná v sobotu 23. září v 8.49 hodin), bude teplotně výrazně nadprůměrný a opět bohatý na sluneční paprsky. Ale přibude i dešťových přeháněk.

Studená fronta v úterý

Za první polovinu září např. v Praze-Ruzyni nasvítilo už 128 hodin slunečního svitu, což je 80%, co normálně nasvítí za celý měsíc. A za všechno může rozložení tlakových útvarů nad Evropou – tzv. omega situace, která je velmi stabilní a přináší k nám slunečné a suché počasí.

V úterý počasí u nás ovlivní studená fronta – místy bude pršet a opět se mohou ojediněle vyskytnout bouřky. Ochlazení ale přinese pouze mírné, letní teploty budou pokračovat. Další přechod studené fronty očekáváme v pátek – na víkend tak bude ochlazení výraznější.

Pozor na bouřky

„Nejvhodnější podmínky pro tvorbu silných bouřek a zároveň největší dopady očekáváme v jižních Čechách i s ohledem na lokálně vyšší nasycení půdy v Pošumaví. V ostatních oblastech výstrahy budou podmínky pro bouřky méně příhodné, lokální problémy by mohly způsobit v zastavěných oblastech a ve městech,“ uvedla Petra Sýkorová z ČHMÚ.

Výstraha platí dnes od 17:00 do 23:00. Přívalový déšť může zatopit podchody, podjezdy a sklepy, nárazy větru mohou lámat větve stromů. „Je třeba dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími a poletujícími předměty,“ uvedl ČHMÚ. Pozor by si podle něj měli dávat také řidiči aut. Během noci bude pásmo srážek postupovat dále k východu a projevy bouřek budou slábnout, doplnila meteoroložka.

V úterý bude oblačno až zataženo, místy déšť nebo přeháňky, ojediněle bouřky. Postupně ubývání oblačnosti. Ranní teploty 18 až 14 °C. Odpolední teploty 22 až 26 °C, na západě kolem 20 °C.  Během dne bude opět větrno.

Sledujte vývoj počasí na radaru Blesku

Od středy opět slunečno a nadprůměrné teploty

Teplé jižní proudění se obnoví koncem pracovního týdne. Ve středu bude oblačno až polojasno, ojediněle přeháňky. Během dne až skoro jasno. Ranní teploty 13 až 8 °C. Odpolední teploty 21 až 25 °C.

Ve čtvrtek bude polojasno nebo skoro jasno. Ranní teploty 14 až 10 °C. Odpolední teploty 22 až 26 °C. Také v pátek před přechodem studené fronty budou odpolední teploty stoupat vysoko. V pátek bude polojasno nebo skoro jasno, od západu přibývání oblačnosti, místy déšť nebo přeháňky a ojediněle bouřky. Ranní teploty 14 až 10 °C. Odpolední teploty 23 až 27 °C.

Na začátek astronomického podzimu se ochladí

Víkendové teploty už budou o poznání nižší. Na většině území se budou pohybovat pod 20 °C. Deštníky raději s sebou. V sobotu bude oblačno až polojasno, ojediněle přeháňky. Ranní teploty 10 až 6 °C. Odpolední teploty 16 až 20 °C.

V neděli bude oblačno až polojasno, ojediněle přeháňky. Ranní teploty 9 až 5 °C. Odpolední teploty 16 až 20 °C. Na poslední zářijový týden se k nám ještě nejvyšší odpolední teploty přes 20 °C vrátí. A i konec září přinese sluneční paprsky.

Video
Video se připravuje ...

Kdy je vznik bouřky nejpravděpodobnější? Videohub

Fotogalerie
46 fotografií