Už páteční počasí nás bude lákat k vodě. Bude jasno až polojasno, během odpoledne zejména na horách přechodně až oblačno. Nejvyšší odpolední teploty se zastaví těsně pod tropickou hranicí – nejčastěji mezi 24 až 29 °C.

Teploty sledujte na radaru Blesku

Víkend slunečný a tropický

Druhý červencový víkend bude ve znamení teplého jižního proudění a slunečného počasí, které bude lákat k vodě. Její teplota se v přírodních nádržích pohybuje až okolo 25 °C. V sobotu bude jasno až polojasno. Ranní teploty budou klesat na 14 až 10 °C. Odpolední teploty 26 až 30 °C, v Polabí a v Poohří až 31 °C. V neděli bude jasno až polojasno. Ranní teploty 18 až 14 °C. Odpolední teploty budou ještě výš – mezi 29 až 34 °C, vyloučeno ale není až 35 °C.

Počátkem příštího týdne se přidají bouřky

Od pondělí počasí u nás začne ovlivňovat vlnící se studená fronta, oblačnosti a srážek začne přibývat a místy pozor na bouřky. V pondělí budou teploty kulminovat až na 35 °C. V pondělí bude jasno až polojasno, během dne od západu až oblačno a místy déšť, přeháňky a bouřky. Ranní teploty 18 až 14 °C. Odpolední teploty 31 až 35 °C. V úterý bude polojasno až oblačno a místy déšť, přeháňky a bouřky. Ranní teploty 19 až 15 °C. Odpolední teploty 29 až 33 °C.

Ve středu bude polojasno až oblačno a místy déšť, přeháňky a bouřky. Ranní teploty 19 až 15 °C. Odpolední teploty 27 až 31 °C. Až od čtvrtka půjdou teploty mírně dolů.

Tropy i bouřky hlásí zátěž pro náš organismus

Vysoké teploty jsou zátěžové pro náš organismus – nejvíce pro chronicky nemocné, těhotné ženy, jedince se zhoršenou termoregulací organismu – starší skupinu obyvatel a malé děti, dále pro astmatiky a kardiaky. Dlouhotrvající tropické teploty ale zvyšují únavu nás všech, snižují pracovní výkonnost a zhoršují koncentraci (například při řízení). Při delšímu vystavení vysokým teplotám – zejména přes poledne bez dodatečného přísunu tekutin –hrozí úpal. Zátěž vedrem hrozí i při zvýšené fyzické aktivitě – v nejhorším případě vás chytnou křeče. Při rychlých změnách pobytu venku a v klimatizovaném prostředí, kde se teplota liší o více než 5 °C, je nebezpečí nachlazení.

Na přímém slunečním záření přes poledne bez pokrývky hlavy zahrozí úžeh, bez slunečních brýlí zánět spojivek a bez opalovacího krému se spálíte. Bouřky budou zatěžovat psychicky labilní jedince. Porostou i koncentrace přízemního ozonu.

Jak se při extrémně vysokých teplotách chovat?

  • 1/ Zajistit dostatečný přísun tekutin – nealkoholických nápojů, nejlépe vody
  • 2/ Neoblékat se teple – volit světlý outfit, materiál len nebo bavlnu, sandály
  • 3/ Zdržovat se ve stínu – nejen přes poledne, pokrývka hlavy
  • 4/ Snížit fyzickou a psychickou zátěž – sportovní aktivity zařadit na ráno
  • 5/ Přisolit si –sůl váže tekutiny v těle
  • 6/ Do jídelníčku zařadit potraviny bohaté na draslík – ten reguluje vodní hospodaření v těle
  • 7/ Pravidelně se chladit – vlažná sprcha. Pozor na zmrzliny a studené nápoje – po jejich konzumaci hrozí angína
  • 8/ Větrat v nočních hodinách

Video
Video se připravuje ...

Kdy je vznik bouřky nejpravděpodobnější? Videohub

Fotogalerie
44 fotografií