V pondělí bude skoro jasno až polojasno, odpoledne a večer až oblačno, místy přeháňky nebo déšť, ojediněle bouřky. V pondělí večer počasí u nás začne od západu ovlivňovat studená fronta – opět budeme skloňovat bouřky, ty budou doprovázené zejména zesílením větru na 70 až 80 km/h. Odpolední teploty vystoupí na 26 až 30 °C, v Polabí a na západě území na 32 °C. Bude to nejteplejší den týdne.

Výstraha před vysokými teplotami platí dnes odpoledne a večer zejména pro Polabí, Poohří, Mostecko a Plzeňsko.

Počasí sledujte na radaru Blesku

„Večer od západu studená fronta. Zatím bez výstrahy na bouřky, přesto se mohou v okolí bouřek nebo i jen přeháněk večer a v noci lokálně objevit silnější nárazy větru kolem 60 km/h - vyšší potenciál je v severozápadní a severní části Čech, směrem na východ a jihovýchod pravděpodobnost klesá,“ napsal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Nejdřív dlouhý rukáv, postupně plavky

V úterý se ochladí. Zpočátku dne bude oblačno až zataženo, na východě ojediněle déšť. Během dne až polojasno. Ranní teploty 16 až 12 °C. Odpolední teploty 20 až 24 °C. Ve středu bude oblačno, místy déšť nebo přeháňky. Ranní teploty 14 až 10 °C. Odpolední teploty 20 až 24 °C. Letní teploty se vrátí ve čtvrtek. To bude jasno až polojasno, ojediněle přeháňky. Ranní teploty 14 až 10 °C. Odpolední teploty 23 až 27 °C.

Bouřky budou v hlavní roli od pátku

Relativně dobré podmínky pro vznik bouřek budou na našem území panovat od pátku. Odpolední teploty půjdou opět nahoru. V pátek bude polojasno, během dne přechodně až oblačno a ojediněle přeháňky nebo bouřky. Ranní teploty 16 až 12 °C. Odpolední teploty 26 až 30 °C. V sobotu bude polojasno až oblačno, místy přeháňky nebo bouřky. Ranní teploty 14 až 10 °C. Odpolední teploty 25 až 29 °C. V neděli bude polojasno až oblačno, ojediněle přeháňky a bouřky. Ranní teploty 16 až 12 °C. Odpolední teploty 25 až 29 °C.

Letní teploty a občas bouřky a přeháňky i na začátku prázdnin

A podobné počasí bude panovat i v prvním prázdninovém týdnu – nejvyšší odpolední teploty nás k vodě rozhodně pustí, ale počítat musíme s občasnými přeháňkami a bouřkami. Na stabilní počasí to zatím nevypadá. Teplota vody se v přírodních nádržích pohybuje i přes 20 °C a také sezóna pro vodáky je relativně příznivá. Do přírody se nevydávejte bez repelentu proti klíšťatům ani komárům. A i přes to, že obloha nebude úplně „vymetená“ přes poledne, tj. od 11 do 15 hod bychom rozhodně měli používat opalovací krémy.

Fotogalerie
48 fotografií