Pondělí bude letošním prvním tropickým dnem. Vloni datum prvního tropického dne připadlo na 20. května, v roce 2021 11. května, v roce 2020 až 28. června a o rok dříve připadl na 4. června. Odpolední teploty se zastaví na 26 až 31 °C, na severu bude kolem 25 °C. A přesně před rokem 19. června byla naměřena doposud nejvyšší červnová teplota 39 °C v Řeži u Prahy. Jinak bude v pondělí jasno až polojasno, během dne v Čechách až oblačno a později odpoledne na severozápadě území ojediněle přeháňky nebo bouřky.

Sledujte počasí na radaru Blesku

Velmi silné bouřky hrozí od úterý

Od úterý ještě odpolední teploty mírně porostou, zároveň bude přibývat oblačnosti, srážek a bouřek. Od úterý do čtvrtka bude psát počasí podobný scénář – převládat bude oblačno až zataženo, během dne místy déšť nebo přeháňky a bouřky, ojediněle i velmi silné. Polojasno bude zejména v dopoledních hodinách a to jen přechodně. Ranní teploty se budou pohybovat mezi 20 až 14 °C, odpolední budou vystupovat na 26 až 33 °C. Naměříme zřejmě i letošní první tropickou noc, tedy noc, kdy nejnižší ranní teploty nebudou klesat pod 20 °C. Pocitovou teplotu bude navíc zvyšovat vlhkost vzduchu. Počasí tak bude zátěžové pro kardiaky, astmatiky, starší generace nebo těhotné ženy.

Od pátku teploty klesnou, víkend bude slunečný

Mírné ochlazení přinese až konec týdne. Ještě v pátek bude oblačno až zataženo, místy přeháňky, déšť a ojediněle bouřky. Ranní teploty 19 až 15 °C. Odpolední teploty 22 až 26 °C. Poslední červnový víkend bude zřejmě převážně jasný až polojasný a přeháňky se budou vyskytovat pouze ojediněle při přechodně zvětšené oblačnosti. Ranní teploty budou klesat na 16 až 12 °C, odpolední teploty se budou pohybovat mezi 21 až 26 °C. A na letní teploty se můžeme těšit i v posledním červnovém týdnu.

Začátek astronomického léta nás bude lákat k vodě

Ve středu 21. června začíná astronomické léto a to v 16 hodin a 57 min. Slunce vstoupí do znamení Raka a na severní polokouli nastane letní slunovrat, máme před sebou nejdelší den a nejkratší noc v roce. Jeho letošní začátek se ponese ve znamení velmi silných bouřek, ale i tropických teplot. Teplota vody se v přírodních nádržích pohybuje až na 21 °C a v tomto týdnu rychle poroste. Pozor ale na velmi silné bouřky.

Video
Video se připravuje ...

Jak dokážete sami předpovědět bouřku podle vývoje oblaků Videohub

Fotogalerie
43 fotografií