Prvního června začíná meteorologické léto, k němu u nás tropické teploty neodmyslitelně patří, přitom před sto lety byly tropické dny spíše vzácností. Dnešních 30 °C v pražském Klementinu tak před sto lety odpovídalo teplotám 26 °C. Například v letech 1900 až 1918 bylo v pražském Klementinu celkem naměřeno během srpnů 63 tropických dnů. O sto let později to bylo už 335 tropických dnů. Roční počet tropických teplot v Česku neustále roste – za 100 let vzrostl v pražském Klementinu 5x. Za posledních 30 let tam padla skoro polovina ročních teplotních rekordů a to je teplotní řada od roku 1775.

V Česku tepleji než ve Středomoří

Zatímco u nás a v celé západní, severní a střední Evropě panuje v tomto týdnu suché počasí, ve Středomoří je oblačnosti i srážek hodně a místy se vyskytují i přeháňky. Ve čtvrtek budou ve střední Evropě daleko vyšší teploty než ve Středomoří – v Madridu se budou odpolední teploty zastavovat na 22 °C, v Římě na 25 °C a v Athénách bude v maximech.

Sledujte vývoj počasí na radaru Blesku

Výhled počasí na červen

Z výhledu počasí na červen je vidět, že nás čeká relativně suchý měsíc, a to zejména v první polovině měsíce. Jeho úplný start – tj. 1. červen – přinese zřejmě letošní první třicítku, hned poté se ale opět ochladí. Nevypadá to tedy ani na žádnou teplotní hitparádu, ale teploty nás už k vodě pustí.

Období od 1.–10. 6.

Jasno až polojasno, během období při zvětšené oblačnosti místy přeháňky. Noční teploty 13 až 4 °C. Denní teploty 18 až 26 °C, na začátku 25 až 30 °C.

Období od 11.–20. 6.

Polojasno až oblačno, místy přeháňky, postupně ojediněle bouřky. Noční teploty 15 až 8 °C. Denní teploty 19 až 26 °C.

Období od 21.–30. 6.

Polojasno až oblačno, místy občasný déšť nebo přeháňky, místy bouřky. Noční teploty 17 až 11 °C. Denní teploty 22 až 28 °C.

Video
Video se připravuje ...

Jak vznikají nejničivější bouřky na území Česka? Videohub

Fotogalerie
43 fotografií