Páteční počasí nebude mít chybu! Díky výběžku vyššího tlaku vzduchu se můžeme těšit na jasno až polojasno. Ranní teploty budou klesat na 7 až 3 °C. Denní teploty vystoupí na 15  až 20 °C. Výrazně poroste aktivita klíšťat – na většině území bude dosahovat vysokých hodnot – pokud se tak chystáte do přírody, tak jedině s repelentem. Stejně tak porostou koncentrace pylových částic v ovzduší – dominantním alergenem je i nadále bříza. Bez opalovacího krému bychom se neměli zdržovat na přímém slunečním záření zejména přes poledne.

Sledujte počasí na radaru Blesku

V neděli se musíme připravit na bouřky

Zatímco sobota bude slunečná – délka slunečního svitu se bude pohybovat až na 14 hodinách, tak v neděli už budeme v Čechách vytahovat deštníky a pláštěnky. V sobotu bude jasno až polojasno. Ranní teploty 7 až 3 °C. Denní teploty 16 až 20 °C. V neděli bude zpočátku dne jasno až polojasno, během dne od západu přibývání oblačnosti na oblačno až zataženo a postupně déšť nebo přeháňky, ojediněle i bouřky. Na Moravě a ve Slezsku se udrží slunečné počasí po většinu dne. Ranní teploty 7 až 3 °C. Denní teploty 16  až 20 °C, na západě chladněji.

Poslední dubnový pracovní týden bude teplotně podprůměrný

Po přechodu vlnící se studené fronty bude do Česka proudit studený vzduch od severozápadu. Opět srazí teploty a v předpovědích počasí budeme skloňovat sněžení nebo sněhové přeháňky už od vyšších poloh. Také rána budou postupně studená – středeční přinese v minimech až -2 °C. V pondělí bude oblačno až zataženo, místy déšť nebo přeháňky. Ranní teploty 8 až 4 °C. Denní teploty 11  až 15 °C. V úterý bude zataženo až oblačno, na většině území déšť nebo přeháňky. Ranní teploty 6 až 2 °C. Denní teploty 9 až 13 °C. Ve středu bude oblačno, místy déšť nebo přeháňky, od vyšších poloh srážky sněhové. Ranní teploty 2 až -2 °C. Denní teploty 8 až 12 °C.

Na víkend přibalte opalovací krém

I jarní paprsky už mají svoji sílu, proto by neměl na víkend chybět opalovací krém. Nejdůležitější je zvolit správný SPF ochranný faktor opalovacího krému, a to podle typu pokožky (světlejší typy pokožky jsou více náchylné ke spálení) a předpokládané doby na slunci – padesátka propustí 1/50, tedy 2 procenta škodlivého záření, pokud naše pokožka začíná rudnout po 20 minutách na přímém slunečním záření a použijeme opalovací krém s faktorem 50, potom máme pobyt na slunci prodloužený na 1000 minut.

Opalovací krém je potřeba nanést asi 30 minut před tím, než se vydáme na přímé sluneční paprsky. 99 % ultrafialového záření tvoří UVA paprsky. Pronikají hlouběji do kůže, kde poškozují kolagen, což může vést k předčasnému stárnutí pokožky. UVB záření proniká pouze do pokožky – tedy nejsvrchnější vrstvy kůže, stimuluje tvorbu melaninu záření a aktivuje tělu vlastní syntézu vitaminu D, který je zase zodpovědný za produkci „hormonu štěstí“ serotoninu v mozku. Vysoké UVB záření má ale nebezpečné následky. Může vést ke spálení sluncem a tím podpořit vznik rakoviny kůže.

Video
Video se připravuje ...

Sníh a vichr bičovaly Česko: Tvorba sněhových jazyků na Třebíčsku (11.3.2023). Aktu.cz

Fotogalerie
39 fotografií