Páteční teplé jihozápadní až jižní proudění, které se k nám bude dostávat kolem oblasti vysokého tlaku vzduchu nad Evropou východní, vynese nejvyšší odpolední teploty na 9 až 15 °C, pocitovou teplotu ale bude snižovat čerstvý vítr a to zejména ve východní polovině území, kde bude v nárazech dosahovat rychlosti 55 km/h, na horách 70 km/h. Jinak polojasno až oblačno. Ranní teploty 3 až -1 °C.

Teploty sledujte radar Blesk

O víkendu bude ve vzduchu vonět jaro

Větrná bude místy také sobota – vítr bude v nárazech dosahovat rychlosti kolem 55 km/h. Jinak počasí nebude mít chybu. V sobotu bude jasno až polojasno. Ranní teploty se budou pohybovat mezi 2 až -2 °C. Denní teploty vystoupí na 11 až 15 °C, v Jihočeském kraji až na 17 °C. V neděli bude oblačno až polojasno, během dne na západě a severozápadě území až zataženo a místy přeháňky nebo déšť. Ranní teploty 5 až 1 °C. Denní teploty 11 až 15 °C.

První jarní dny budou ve znamení příjemných teplot

Další nárůst teplot vzduchu přinese příští týden – oblačnost ale bude zůstávat proměnlivá a počítat musíme i s občasným deštěm nebo přeháňkami. Astronomické jaro startuje v pondělí 20. března ve 22.24 minut – Slunce vstoupí do znamení Berana a čeká nás jarní rovnodennost. Také loňský start astronomického jara přinesl příjemné teploty, stejně tak rok 2014. Ale také v letech 2010 a 2019 odpolední teploty v prvním jarním týdnu atakovaly 20 °C.

V pondělí bude oblačno, jen přechodně polojasno, místy přeháňky nebo déšť. Ranní teploty 6 až 2 °C. Denní teploty 11 až 15 °C, na východě území až 17 °C. V úterý bude oblačno až polojasno, místy přeháňky nebo déšť. Odpoledne a večer až skoro jasno. Ranní teploty 7 až 3 °C. Denní teploty 12 až 16 °C. Ve středu bude oblačno až polojasno, místy přeháňky nebo déšť. Ranní teploty 7 až 3 °C. Denní teploty 14 až 18 °C. A ve čtvrtek zřejmě nejvyšší odpolední teploty vystoupí na 20 °C.

Hodit se budou opalovací krémy a sluneční brýle

Nepodceňujte sílu slunečních paprsků. Na jaře jsou koncentrace ozonu v atmosféře hodně proměnlivé – ultrafialové záření může být stejně silné jako v létě, vzhledem k nižším teplotám mu ale nevěnujeme pozornost. Což je chyba – UV záření není závislé na teplotě a naše pokožka je po zimě bledá, daleko více náchylná ke spálení. 99% ultrafialového záření tvoří UV-A paprsky s vlnovou délkou 315 až 400 nmetrů. Pronikají hlouběji do kůže, kde poškozují kolagen, což může vést k předčasnému stárnutí pokožky. UV-B záření s vlnovou délkou 280 až 315 nmetrů proniká pouze do pokožky – tedy nejsvrchnější vrstvy kůže, stimuluje tvorbu melaninu záření a aktivuje tělu vlastní syntézu vitaminu D, který je zase zodpovědný za produkci „hormonu štěstí“ serotoninu v mozku. Vysoké UV-B záření má ale nebezpečné následky. Může vést ke spálení sluncem a tím podpořit vznik rakoviny kůže.

Naše oči jsou 10krát citlivější na UV záření než naše kůže. UV záření ze slunce může mít krátkodobé i dlouhodobé účinky na stav našich očí, je součástí denního světla, není vidět, ale přesto se dostává dovnitř do oka. Dlouhodobé vystavení UV záření může poškozovat spojivku, čočku oka nebo rohovku. Například vystavení UV záření výrazně zvyšuje riziko vzniku šedého zákalu nebo zakalení oční čočky. Pro ochranu očí před UV zářením je důležité nosit kvalitní sluneční brýle s UV ochranou, které blokují 99 až 100 procent UV-A i UV-B záření a které zastíní 75 až 90 procent viditelného světla. Na slunečních brýlích by měla být nálepka UV-400, což znamená, že veškeré UV záření do 400 nanometrů je filtrováno.

Fotogalerie
21 fotografií