„Mapa odráží růst masitých, zejména mykorhizních, druhů hub, které ovšem praktické houbaře zajímají nejvíce,“ uvedla Markéta Vlčková z České mykologické společnosti. Nejznámějšími mykorhizními houbami jsou hřiby, muchomůrky, holubinky, ryzce, lišky nebo některé čirůvky.

Mapu najdete zde.

Na růst hub má zásadní vliv počasí. Houby potřebují dostatečnou půdní vlhkost a vhodné teplotní podmínky. Současné vlhké a teplé počasí sice začíná podle Martina Možného z oddělení biometeorologických aplikací ČHMÚ tvořit pro růst hub podmínky, nicméně na mnoha místech je stále nedostatek vláhy, takže jeho vzestup se teprve čeká.

Právě s vhodností vláhových a teplotních podmínek pro růst hub pracuje předpovědní mapa meteorologů. Základem výpočtu je informace o nasycení půdy srážkami v předchozích 30 dnech v kombinaci s průměrnými teplotami v posledních sedmi dnech. Výsledek je pak korigován sezonním koeficientem, který vyjadřuje rozdíly v početnosti zmíněných mykorhizních hub během kalendářního roku, dodali meteorologové.

ČHMÚ od loňského jara poskytuje na jednom místě i další informace se vztahem k živé přírodě. Na webu info.chmi.cz/bio se zájemci dozví o rozšíření pylů nebo o aktivitě klíšťat, komárů či kůrovce. Dostupné tam jsou také informace o rychlosti vývoje vegetace ve vztahu k počasí i o pocitové teplotě.

Video
Video se připravuje ...

Sbíráte babky? Tak si na ně radši dávejte pozor Videohub

Fotogalerie
33 fotografií