„V reakci na srážkové úhrny doprovázené vysokými nadnulovými teplotami v kombinaci s čerstvým nárazovým větrem docházelo k rychlému odtávání sněhové pokrývky v horských oblastech,“ uvedl ČHMÚ. Na první stupeň povodňové aktivity, kdy se ještě voda nevylévá z břehů, se dostala Jizera v Železném Brodě, Flájský potok v Českém Jiřetíně, Divoká Orlice v Orlickém Záhoří, Sázava ve Žďáru nad Sázavou a v obci Sázava, Svratka v Dalečíně, Budišovka v Budišově nad Budišovkou, Bystřička nad nádrží a Velká Stanovice v Karolínce pod nádrží.

Nárůst zaznamenaly i průtoky jiných vodních toků na východě Čech, například Chrudimka, Úpa, Cidlina nebo Dědina. Zatím však nepřesáhly úroveň prvního povodňového stupně. Zcela zaplněný je zásobní prostor přehrad Labská a Les Království na Labi. Plná je nádrž Seč na Chrudimce, z 91 procent také přehrada Pastviny na Divoké Orlici.

V Olomouckém a Zlínském kraji kvůli rychlému tání sněhu platí na pěti místech první povodňový stupeň.  „Je předpoklad, že nebude dosaženo prvního stupně povodňové aktivity. Na lokálních tocích na území obce s rozšířenou působností Olomouc však není vyloučena možnost dosažení povodňových stavů,“ upozornila dnes radnice Olomouce na svém webu.

Sledujte déšť na radaru Blesku

„Vzhledem k očekávanému ochlazení, které se projeví v dnešních odpoledních hodinách, očekáváme postupnou stabilizaci hydrologické situace zejména v severních a severovýchodních oblastech Čech a na Moravě,“ uvedli meteorologové.

Už v pondělí ale očekávají nové oteplení s teplotami nad nulou na celém území České republiky, ovšem bez výraznějších srážek. Výstraha ČHMÚ před vzestupem toků na první povodňový stupeň platí do dnešního večera v části Vysočiny a Šumavy, v příhraničí od Krkonoš po Jeseníky a na Vsetínsku.

V posledních 24 hodinách pršelo i v horských oblastech, nejvíc podle meteorologů v severovýchodních pohraničních horách. V Krkonoších byly maximální úhrny 38 milimetrů, v Jizerských a Orlických horách shodně 26 mm, v Lužických horách 15 mm, na Šumavě až 13 mm a v Jeseníkách deset milimetrů deště. Sníh je tak mokrý, zatím ale i na sjezdovkách v níže položených lyžařských areálech zůstává většinou pokrývka v desítkách centimetrů, vyplývá z informací webu Českéhory.cz.

Od dnešního rána platí také výstraha ČHMÚ před silným větrem, který může mít v nárazech rychlost až 70 kilometrů v hodině. Foukat by mělo zhruba do 16:00 hlavně na jihu a západě území.

Video
Video se připravuje ...

Padající strom málem smetl policejní auto (4.2:2022) Policie ČR

Fotogalerie
21 fotografií