Čtvrtek přinesl v Česku po polojasném průběhu dne výrazné zvýšení srážek. Zatímco na pátek meteorologové z ČHMÚ hlásí oblačno až zataženo a ojediněle mlhy, na severozápadě a severu přechodně místy déšť nebo mrholení, zpočátku nad 400 m i déšť se sněhem nebo sněžení a nejnižší noční teploty +3 až -1 °C, nejvyšší denní teploty pak 4 až 8 °C, o víkendu přijde výrazný teplotní skok. Již v neděli klesnou teploty až k -9 °C, později ještě níže.

Začít sněžit by v Česku mělo v průběhu soboty, na neděli ČHMÚ hlásí zataženo a na většině území sněžení. Nejvyšší denní teploty klesnou na -4 až 0 °C, večer pak na -9 až -5 °C.

Sledujte vývoj počasí na radaru Blesku

Vltava se v Krumlově vrátila na třetí povodňový stupeň

Hladina Vltavy se v Českém Krumlově ve čtvrtek po pár hodinách vrátila na nejvyšší, tedy třetí povodňový stupeň.

Podle hydrologů bude mezi druhým a třetím stupněm ještě nějakou dobu kolísat. Ovlivňuje to řízený odtok z lipenské přehrady. Hranice pro třetí povodňový stupeň v Českém Krumlově je 220 centimetrů. Dnes se vrátila nad hranici a dosahuje 223 centimetrů.

Hydrologové předpokládají, že situace v Českém Krumlově by se už neměla horšit, protože na Šumavě se s ochlazením déšť mění ve sníh.

I Labe na třetím stupni

V Královéhradeckém kraji byly dnes odpoledne povodňové stupně nadále na 14 místech. Nejvyšší třetí povodňový stupeň byl na Labi ve Vestřevi na Trutnovsku. Druhé povodňové stupně byly na Orlici v Týništi nad Orlicí, na Úpě ve Zlíči na Náchodsku a na Cidlině v Novém Bydžově. V noci na pátek by již hladiny výrazněji stoupat neměly.

Hladiny řek v kraji jsou vzedmuté od silných dešťů v noci na středu. Po krátkém poklesu je opět zvedly deště v noci na dnešek a dnes přes den. Od rána do odpoledne v kraji napršelo pět až deset litrů vody na metr čtverečný.

„Na nejvíce zasažených profilech odvodňující horské oblasti Krkonoš, Orlických hor a Jizerských hor se vzestup již postupně zastavuje, naopak na pozvolném vzestupu jsou profily ve středních částech toků,“ uvedl v odpolední zprávě k situaci vedoucí dispečinku Povodí Labe Jiří Petr.

Začne sněžit

Již v noci na pátek by se mělo mírně ochladit a na horách by mělo sněžit. „Mírný vzestup průtoků lze očekávat v uzávěrových profilech Orlice, Cidliny, Metuje, Úpy a Jizery. Překročení třetího povodňového stupně se zde nepředpokládá. Neočekáváme významnější vzestup v profilu Vestřev na Labi,“ uvedl Petr.

Video
Video se připravuje ...

V Mrákotíně na Jihlavsku došlo k narušení hráze rybníka. Aktu.cz

Napjatá povodňová situace v Německu

Obavy z dalších záplav však stihly i německé sousedy. V Sasku-Anhaltsku, Durynsku a Dolním Sasku zůstává povodňová situace kvůli vydatnému dešti dramatická. Úlevu by ale i zde podle tamních meteorologů mělo v nadcházejících dnech přinést nastupující ochlazení a přechod deště ve sněžení.

Do postižené oblasti dnes podruhé přijel německý kancléř Olaf Scholz, vřelého přijetí se ale od některých rozhořčených obyvatel nedočkal. „Hned se vrať zpátky,“ pokřikovalo několik lidí na Scholze, když v holínkách vystoupil z helikoptéry v sasko-anhaltském Oberröblingenu. Kancléř zasaženým oblastem přislíbil pomoc. „Nikoho nenecháme samotného,“ řekl.

Záplavy a evakuace

Situace v Dolním Sasku je stále kritická, problémům kvůli vysoké hladině řeky Hunte čelí také město Oldenburg. Na řece Helme na pomezí Durynska a Saska-Anhaltska záchranáři zvětšili průrvu v hrázi, aby rychleji odvedli vodu do polí a ochránili tak obec Mönchpfiffel-Nikolausrieth před zatopením.

V obci Lilienthal u Brém dnes kvůli zaplavenému okolí pokračovala evakuace, vyklizeno bylo několik desítek domů. Voda zaplavila také tamní stáje, odkud chovatelé již dříve odvedli asi 80 koní. V Sasku-Anhaltsku se do pomoci se zvládáním záplav a s tím souvisejících následků zapojí armáda.

Meteorologové rovněž uvedli, že díky příchodu studeného arktického vzduchu déšť přejde ve sněžení, což bude znamenat rovněž úlevu.

Záplavy v Německu (2. 1. 2023)
Autor: ČTK

Zloději ukradli centrálu pohánějící čerpadla. A plavec ve velké vodě

Pomocné technické sbory THW, což je německá organizace civilní ochrany, oznámily, že jim zloději v dolnosaském Wienhausenu ukradli elektrocentrálu, která poháněla několik čerpadel. Sbory uvedly, že jsou takovým nepochopitelným chováním šokovány, protože v zaplaveném regionu přišly o zdroj energie k ochraně obyvatelstva.

Pobouření záchranářů v okolí Hannoveru zase vyvolal případ plavce, jenž se v neoprenu vydal do rozvodněného toku. Plavce si všimla žena, která se domnívala, že ho do vody strhl proud. Do záchrany se zapojilo sto lidí s loděmi, drony a vrtulníkem. Na místě byli i potápěči. Svědci následně ohlásili, že muž z vody vylezl a odjel na kole. „Nechápeme to,“ komentoval to mluvčí hasičů Kristof Schwake.

Fotogalerie
54 fotografií