V pátek během odpoledních a večerních hodin začal ve východní polovině území zesilovat vítr – nejvyšší rychlost nárazů větru byla naměřena na vrcholcích Jeseníků a Beskyd – tj. na Šeráku a na Lysé hoře – shodně 122 km/h, tj. rychlost orkánu. V sobotu po ránu jsou nejvyšší nárazy větru hlášeny také z Lysé hory v Beskydech, tj. 118 km/h. V nižších polohách na východě území fouká jižní až jihozápadní vítr o rychlosti s nárazy kolem 70 km/h. Vítr bude slábnout během sobotního odpoledne.

Díky teplému jižnímu proudění se během noci na sobotu na východě území oteplovalo. Sobotní ráno tak přináší velké teplotní rozdíly mezi západem území – na Karlovarsku je -1 °C a východní polovinou republiky – Ostrava hlásí 12 °C. Je to dáno výrazným teplotním rozhraním, které odděluje studený vzduch na západě od toho teplého na východě a teplotní rozdíly budou značné také během dne – na východě území se budou nejvyšší odpolední teploty zastavovat až na 13 °C, na Karlovarsku zůstanou kolem 2 °C. Teplotní rozdíly očekáváme i v neděli – v Čechách to budou teploty do 4 °C, na Moravě a ve Slezsku ještě vystoupí k 9 °C. 

Zatímco na východě území bude v sobotu pršet, v Čechách to budou převážně srážky sněhové, pouze zpočátku ojediněle v nížinách i deště se sněhem. Očekáváme trvalé a vydatné sněžení – kdy se budou hodinové srážkové úhrny pohybovat od 2-3 cm nového sněhu. Sněžení bude slábnout až ve večerních hodinách. Na silnicích tak buďte velmi opatrní.

Teplotní rozdíly se začnou stírat během pondělí – nejvyšší odpolední teploty se budou po většinu příštího pracovního týdne zastavovat do 5 °C, v nížinách očekáváme i déšť se sněhem, jinak bude sněžit.

Fotogalerie
15 fotografií