Zima 1928/29 byla celá mrazivá. Mrazy s přestávkami panovaly od prosince, nejsilnější byly v únoru, který byl bohatý i na sníh, a panovaly až do počátku března. Extrémně silné mrazy 11. února byly způsobeny oblastí vysokého tlaku, která měla svůj střed nad Finskem a kolem které do střední Evropy proudil velmi studený vzduch od východu až severovýchodu, který měl svůj původ na Sibiři. V noci panovaly ideální podmínky pro mrazy - bylo jasno, bezvětří a na celém území ležel sníh. 

Zamrzla i Vltava v centru Prahy

Kvůli silným mrazům zamrzla i Vltava v centu Prahy. Průměrná únorová teplota se v Praze – Klementinu pohybovala na -11 °C. Jen pro únor je v pražském Klementinu z roku 1929 doposud platných sedm minimálních teplotní rekordů. Po tuhé a dlouhé zimě ale následovalo teplotně nadprůměrné léto – bohaté na tropické teploty i sluneční paprsky.

Video
Video se připravuje ...

Předpověď na víkend: Přijdou jarní teploty, Moravu a Slezsko ofoukne Dagmar Honsová, Aleš Brunclík

Také v roce 2012 v noci z 11. na 12. února panovaly v Česku silné mrazy – očekávalo se, že se přiblížíme k teplotnímu minimálnímu rekordu – na konec byla nejnižší teplota naměřena na Šumavě Kvildě – Jezerní slaťi – -36,5 °C. Pokud by v roce 1929 byly meteorologické stanice na horách v mrazivých kotlinách, dá se předpokládat, že by byl minimální teplotní rekord ještě nižší.

Žádné extrémní mrazy se na nás v nejbližší době nechystají. Vloni přišly silné mrazy na území Česka v poslední únorové dekádě – to v ranních minimech teplota klesala i pod -25 °C.

Fotogalerie
12 fotografií