„Relativně nejchladnější bude první týden, kdy minimální noční teploty budou klesat většinou na plus jeden až minus čtyři stupně Celsia a maximální denní budou stoupat na jeden až šest stupňů Celsia,“ uvedli meteorologové.

Relativně nejteplejší vychází podle meteorologů poslední týden období s týdenním průměrem nejnižších teplot kolem nuly a týdenním průměrem nejvyšších denních teplot kolem šesti stupňů Celsia. 

Srážkově bude období jako celek průměrné. „Průměrné týdenní úhrny se budou pohybovat kolem devíti milimetrů,“ sdělil ČHMÚ.

Kdy nejvíc napršelo a byla největší zima?

Průměrný úhrn srážek pro následující čtyři týdny je 36 milimetrů. Podle záznamů vedených od roku 1951 zatím nejméně napršelo a nasněžilo v roce 2011, kdy meteorologové naměřili čtyři litry na metr čtvereční. Nejvíce srážek spadlo v roce 1970 s úhrnem 88 milimetrů, tedy 88 litrů na metr.

Dlouhodobá průměrná teplota pro období od 11. února do 10. března je 0,5 stupně Celsia. Nejtepleji bylo v roce 1998, kdy průměr činil 5,8 stupně Celsia. Zatím nejnižší průměr minus 6,4 stupně meteorologové zaznamenali v roce 1956.

Měsíční výhled vyjadřuje celkový charakter počasí, nepostihuje proto všechny možné výkyvy, upozorňuje ČHMÚ. Úspěšnost výhledu se podle meteorologů pohybuje u teplot kolem 75 procent, u srážek kolem 65 procent. Předpověď na třetí a čtvrtý týden se často blíží dlouhodobým klimatickým hodnotám pro příslušná období.

Fotogalerie
24 fotografií