„Naštěstí se nikom u nic nestalo. Teď řešíme, jak ty zbytky střechy dostat dolů, protože část zůstala na stromě,“ doplnila vedoucí krajského odboru Školství Jiřina Princová. Budova internátu prodělala před devíti lety rekonstrukci. Je zateplená, opravena byla i střecha. „Dohledáváme, co se přesně dělalo a v jaké podobě. V každém případě se bude muset objekt provizorně zakrýt, aby do něj nepršelo, a musíme zajistit novou střechu,“ dodala.

V domově mládeže bylo ubytováno 48 studentů, někteří ale dorazili až v pondělí ráno. V bouřlivou noc jich tam proto bylo jen 36. „Děti jsme ráno ze Zákup dopravili na snídani, za dozoru si na patro došly pro věci. Někteří vyrazili domů, někteří do školy,“ řekl ředitel školy Petr Veselý. Se sklářskou školou v nedalekém Novém Boru se podařilo dohodnout pro děti ubytování na tamním internátu. „Bude na nich, zda toho využijí, nařídit jim to nemůžeme,“ řekl. Do poškozené budovy se vrátit nemohou.

„Vypadá to na kompletní střechu“  

V České Lípě přesahovala v noci rychlost větru 80 kilometrů v hodině. Část střechy internátu skončila na zemi, další kus se zachytil na stromě. Na jeho sundání museli povolat stromolezce, aby bylo možné začít uklízet trosky kolem budovy. „Měl jsem tady techniky, kteří vymýšlejí alespoň provizorní řešení, jak sundat kus střechy, který zůstal nahoře a je tam narolovaný, není bezpečně přichycený. Je to zhruba čtvrtina střechy,“ doplnil Veselý. Řeší se podle něj i provizorní zastřešení plachtou. „A čeká nás oprava, vypadá to na kompletní střechu,“ dodal.

Podle vedoucího Odboru investic a správy nemovitého majetku Libereckého kraje Vladimíra Koudelky bude rychlost opravy střechy internátu záležet na volných kapacitách stavebních firem. Pokud jde o krajské budovy, jsou škody v České Lípě největší. Hlášeny jsou podle něj po vichřici škody také v areálu Dětské léčebny respiračních nemocí Cvikov. „Spadlo tam pět smrků, dva na pavilon A, jeden na budovu školky, další na parkoviště léčebny. Škoda je odhadnuta na 30 tisíc korun,“ řekl Koudelka.

V olomoucké zoo je poškozený i výběh makaků

Spadlé stromy v zahradě na několika místech blokují cesty. Zoo je proto zatím zavřená, řekla v pondělí mluvčí zoologické zahrady Karla Břečková. „Zahrada je stále ještě na několika místech neprůchodná, protože stromy leží přes cesty všemi směry. Poškozeny jsou i ploty několika výběhů a střechy na pár ubikacích. Všechna nebezpečná zvířata byla řádně zabezpečena, aby se nedostala ven z ubikací,“ uvedla Břečková.

V zoo v noci popadalo několik desítek stromů, které poškodily například výběh s makaky, jehož součástí je lávka pro návštěvníky. Silný vítr vyvrátil stromy na několika dalších místech a neodolala mu ani plechová ohrada jednoho z výběhů.

Dělníci už postupně odklízí popadané stromy a areálem zoo zní rachot motorových pil. Podle Břečkové zatím nelze odhadnout, kdy bude zoologická zahrada znovu otevřena.

Vichřice poničila zoo v době, kdy pracovníci začali s jarním úklidem a zahájili přípravu na velikonoční svátky, které z pohledu návštěvnosti patří mezi nejsilnější období v roce. „Areál zasáhla s větší silou než předloňská říjnová,“ dodala Břečková.

Fotogalerie
51 fotografií