Až v pondělí ve 22 hodin zrušila energetická společnost ČEZ kalamitní stav na většině svého distribučního území. Dál platí v osmi okresech na severu Česka. Bez proudu zůstává přes 12.000 odběrných míst. Informaci potvrdila mluvčí ČEZu Soňa Holingerová.

I nadále platí kalamitní stav na Děčínsku, Českolipsku, Trutnovsku, Rychnovsku, Olomoucku, Šumpersku, Bruntálsku a Opavsku. ČEZ Distribuce k 22:00 eviduje ještě zhruba 60 poruch na vedení vysokého napětí. „Jsme i nadále v terénu a pracujeme na obnovení dodávek elektřiny do postižených lokalit. Většinu poruch na vedení vysokého napětí opravíme ještě během večera a noci, na mnoha místech již pokračuje obnova dodávek na hladině nízkého napětí,“ uvedla mluvčí.

Kalamitní stav ve všech deseti krajích, které spadají do distribuční oblasti ČEZ, firma vyhlásila v noci na pondělí. V té době bylo bez elektřiny 350.000 odběratelů.

Na Sněžce orkán

„Na Sněžce dosáhl vítr síly orkánu. Ve tři hodiny ráno tam dosahoval 57,4 metru za vteřinu (206,6 km/h). V Královéhradeckém kraji to bylo nejvíce,“ řekl Martin Stráník z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Podle něj je to letos nejvyšší naměřená hodnota větru v Královéhradeckém kraji.

Kalamitní stav pro Karlovarský a část Plzeňského a Středočeského kraje vyhlásil ČEZ už v neděli večer. O půlnoci firma vyhlásila kalamitu i v dalších sedmi krajích, kde působí. „Děláme vše pro to, abychom opravili co nejvíce poruch, bohužel situace v terénu a orkán v plné síle nám to nedovoluje,“ uvedla Holingerová. Kolem půlnoci evidoval ČEZ přes 300 poruch na vedení vysokého napětí a bez elektřiny bylo více než 320 tisíc odběrných míst. 

Na jihu Čech vyhlásila firma E.ON kalamitní stav již v neděli odpoledne. Bez elektřiny bylo v neděli 11 500 domácností, nejvíc na Českokrumlovsku a na Jindřichohradecku. Sdělila to mluvčí firmy Martina Slavíková.

Co všechno řeší pojišťovny?

  • Česká pojišťovna má k pondělí nahlášeno 1200 škod za téměř 30 milionů korun. Jde zejména o škody na střešních krytinách. Typickými škodami jsou také ty, které vzniknou v důsledku pádu stromů či větví na stavby či na automobily. Nejvíce klienti hlásí škody z Moravskoslezského, Ústeckého a Středočeského kraje. Počet škod poroste s tím, jak lidé postupně začínají sčítat škody a kontaktovat pojišťovnu. „Posílili jsme týmy telefonních operátorů, v terénu jsou již naši mobilní technici, dělají prohlídky na místě škod,“ řekla ČTK mluvčí ČP Ivana Buriánková.
  • Kooperativě klienti k poledni nahlásili 770 škod na budovách a domácnostech za asi 20 milionů korun. „Hlavní nápor dotazů a hlášení škod dnes nesli operátoři na call centru, celkem za dnešní dopoledne vyřídili přes 1400 hovorů,“ uvedl mluvčí pojišťovny Milan Káňa. Škody klienti podle něj hlásí prakticky z celé ČR. Největší škodu, za 500 tisíc korun, zatím firma eviduje v Ústí nad Labem, kde vítr poškodil střechu bytového domu.
  • Provoz Klientského centra Allianz se během pondělního dopoledne zvýšil o více než 600 procent. „Nárůst škod zaznamenala pojišťovna také v pojištění aut. Místo standardních bouraček se po víkendu věnují především poškozeným vozidlům, na která spadly v lepším případě jenom větve, v horším celé stromy. V návaznosti na nedělní vichřici kontaktovalo Allianz pojišťovnu jenom za pondělní dopoledne přes 500 klientů, kteří oznámili škodu za několik desítek milionů korun,“ upozornil mluvčí pojišťovny Václav Bálek.
  • Česká podnikatelská pojišťovna aktuálně eviduje přes 200 škod z pojištění majetku. „Pondělní směny byly posíleny, veškeré operátorské kapacity byly nasměrovány k odbavení volajících klientů,“ uvedla mluvčí pojišťovny Renata Čapková. Mluvčí ČSOB pojišťovny Petr Milata nejhorší situaci očekává v jižních, západních a středních Čechách. V těchto regionech zaznamenala pojišťovna zatím do 300 škod, pesimistický odhad je až tisícovka.
  • Vichřice za uplynulé dny zatím klientům Generali napáchala škody v 68 případech, jejich předpokládaná výše je 3,2 milionu korun. Silný vítr škodil plošně, nejvíce případů řeší v Královéhradeckém a Moravskoslezském kraji.
  • „Očekáváme ale, že počet hlášení bude dál přibývat napříč republikou. Likvidátoři AXA pojišťovny odhadují, že účet silného větru bude v milionech korun. Jen během dnešního dopoledne zaregistrovali na 80 škod. Mezi škodami na nemovitostech převládají rozbitá okna a poškozené střechy. Výjimkou ale nejsou poškozené televizní a satelitní antény včetně těch pro bezdrátové připojení k internetu,“ dodal mluvčí AXA Jiří Cívka.

Pozor i na zvýšené hladiny řek

Nejsilnější nárazy větru zřejmě naměříme v Krušných horách, v Krkonoších a na Šumavě, předpovídala meteoroložka Dagmar Honsová, ale pořádně větrno bylo i v nižších nadmořských výškách, a to zejména v první polovině noci na pondělí.Výstraha před větrem s vysokým stupněm nebezpečí tak platila pro celou republiku od nedělních 14:00 do pondělních 9:00. 

Zároveň platí výstraha před nárůstem hladin řek s nízkým stupněm nebezpečí pro Klatovsko, Českobudějovicko, Českokrumlovsko, Prachaticko a Strakonicko od nedělních 13:00 do pondělních 13:00.

„Vydatné srážky a rychlé tání sněhu vyvolané silným západním prouděním způsobí na Šumavě a v Novohradských horách vzestupy hladin řek,“ sdělili pracovníci ČHMÚ. Hladiny se ale podle nich dostanou většinou jen na nejnižší, první stupeň povodňové aktivity. Pouze ojediněle mohou dosáhnout i druhého stupně.

Na první povodňový stupeň prozatím stoupla podle ČHMÚ po deštivém dny Otava v Rejštejně a v Sušici na Šumavě a Křemelná ve Stodůlkách. V sousedním Jihočeském kraji je první povodňový stupeň na Teplé Vltavě v Lenoře a také na Blanici u Blatnického mlýna.

Před 11 lety Česko pustišila Emma

Meteorologové doporučovali lidem, aby kvůli větru zajistili okna a dveře a odnesli nebo upevnili předměty venku, jako třeba zahradní nábytek. I při řízení auta si měli lidé dávat pozor.

Po celý začínající pracovní týden bude také foukat čerstvý vítr o rychlosti s nárazy nejčastěji o rychlosti v nárazech 75 km/h, na horách kolem 100 km/h. Letošní větrné březnové počasí je způsobeno převládajícím západním prouděním.

Nejznámějším březnovým orkánem na našem území je orkán Emma, který se přes Česko přehnal 1. března 2008 a dosáhl rychlosti až 166 km/h, v západní Evropě i přes 200 km/h.

Fotogalerie
88 fotografií