V noci na středu se do části republiky vrátí silný vítr, který může v nárazech dosáhnout rychlosti kolem 70 kilometrů za hodinu. Má být tedy slabší než vichřice Eberhard, která v neděli a pondělí způsobila nejen v Česku velké škody.

Vítr při ní dosahoval rychlosti 110 až 125 kilometrů za hodinu, na horách i víc. Foukat má ve středu hlavně v západní polovině Čech, na severu Moravy a ve Slezsku, během večera pak vítr zeslábne, uvádí aktuální výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Varování na silný vítr s nízkým stupněm nebezpečí začne pro Frýdlantsko v Libereckém kraji, Moravskoslezský a Olomoucký kraj platit dvě hodiny po středeční půlnoci, vyprší v poledne.

Vichřice Eberhard se přehnala Českem. Situace na jihu Moravy (11.3. 2019)
Autor: reprofoto Facebook

Pro Plzeňský, Karlovarský a Středočeský kraj, Prahu a většinu Jihočeského kraje je vydaná od středečních 05:00 do 18:00. „Během noci na středu zesílí na severovýchodě území a na Frýdlantsku jižní až jihozápadní vítr na čerstvý, místy bude v nárazech dosahovat kolem 70 kilometrů v hodině. Kolem poledne vítr částečně zeslábne. Ve středu ráno zesílí jihozápadní až západní vítr v západní polovině Čech, v nárazech bude místy dosahovat 55 až 70 km/h,“ uvedli meteorologové.

Česko v neděli a v noci na pondělí zasáhla vichřice, která lámala stromy, trhala střechy a komplikovala železniční i automobilovou dopravu. Desítky tisíc domácností a firem se ocitly bez proudu, energetici vyhlásili kalamitní stav. Pojišťovny evidují škody v desítkách milionů korun. Lesům ČR vichřice poničila asi milion stromů. Na Sněžce dosáhl vítr síly orkánu. Větrná bouře Eberhard působila škody také v sousedních zemích.

Domácnosti dál bez elektřiny

V Česku se přitom dál řeší i problémy s výpadky proudu. Dnes ráno řešily poruchové čety společnosti ČEZ čtyři desítky poruch na vedení vysokého napětí. „Zároveň pracujeme na opravách na hladině nízkého napětí,“ doplnila Holingerová.

Kvůli následkům vichřice vyhlásil ČEZ v noci z neděle na pondělí kalamitní stav v deseti krajích. V pondělí večer se ale situaci podařilo zlepšit natolik, že v převážné většině krajů byl kalamitní stav zrušen. V platnosti zůstává pouze v osmi okresech, a to na Děčínsku, Českolipsku, Trutnovsku, Rychnovsku, Olomoucku, Šumpersku, Bruntálsku a Opavsku.

Distribuční společnost E.ON měla dnes ráno bez proudu pouze 100 odběratelů. Firma už v pondělí večer odvolala kalamitní stav na jižní Moravě a na Vysočině. „Vzhledem k aktuální situaci a předpovědi počasí ho nyní odvoláváme také v jižních Čechách,“ oznámila mluvčí firmy Martina Slavíková. V pondělí ráno bylo v celém Česku bez proudu kolem 315 000 odběratelů.

Fotogalerie
39 fotografií