Hlavní tahy v Libereckém kraji jsou většinou jen holé a mokré, v horských oblastech se ale ještě mohou objevovat sněhové přeháňky a silničáři proto doporučují opatrnost. Problémy mohou mít hlavně kamiony ve stoupání na Kořenov a Harrachov a dál do Polska. K zablokování provozu na 17kilometrovém úseku z Tanvaldu na Harrachov stačí jediný kamion uvízlý v kopci. Zatím je silnice pro kamiony průjezdná, silničáři ale řidičům doporučují alternativní trasu do Polska po silnici 35 přes Hrádek nad Nisou. Ta je jen mokrá a bez problémů sjízdná.

Na Semilsku spadlý strom zablokoval silnici třetí třídy z Košťálova na Stružinec. Strom zastavil také vlaky na trati z Jablonce nad Jizerou do Poniklé. Stále fouká nárazový vítr, zdaleka ale nemá takovou sílu jako vichřice z neděle na pondělí.

Teploty v Libereckém kraji se aktuálně pohybují od nuly do pěti stupňů Celsia, přes den mohou teploty vystoupat až k devíti stupňům. Většinou je oblačno až zataženo. K večeru bude podle meteorologů srážek ubývat, znovu ale zesílí vítr. Na horách může v nárazech dosahovat až 90 kilometrů v hodině.

Sníh napadl i na Jesenicku

Také ve vyšších polohách Jesenicka v noci napadlo několik centimetrů nové sněhové pokrývky. Po chemickém ošetření jsou vozovky v Jeseníkách sjízdné se zvýšenou opatrností, vyplývá z informací Ředitelství silnic a dálnic ČR.

Sněhové přeháňky zasáhly zejména Šumpersko a Jesenicko. Na Šumpersku napadlo asi pět centimetrů sněhu. Vozovky proto byly chemicky ošetřeny. Ráno je ve vyšších polohách místy pokrývá slabá vrstva rozbředlého sněhu. Bez větších problémů je sjízdná i silnice přes Červenohorské sedlo.

Na Olomoucku, Prostějovsku a Přerovsku jsou ráno silnice holé a mokré. Řidiči si ale v kopcovitých oblastech musí dát pozor na silný vítr.

Řidiče na Vsetínsku může potrápit ledovka

Silnice ve vyšších polohách Vsetínska mohou ráno místy namrzat. Viditelnost v některých úsecích snižují mlhy. Sjízdné jsou se zvýšenou opatrností. Vozovky v ostatních částech Zlínského kraje jsou většinou holé, mokré a sjízdné bez omezení. V regionu se vyskytují dešťové přeháňky. Vyplývá to z aktuálních údajů Ředitelství silnic a dálnic ČR.

V kraji je převážně zataženo, místy fouká slabý vítr. Teploty se ráno pohybovaly od minus jednoho do plus sedmi stupňů Celsia. Odpolední maxima by podle předpovědi měla dosáhnout až devíti stupňů Celsia. Přes den bude oblačno, zpočátku přechodně i polojasno, ojediněle s přeháňkami, v nejvyšších polohách smíšenými nebo sněhovými. Odpoledne se od západu zatáhne, postupně lze počítat s občasným deštěm nebo přeháňkami, zejména večer. Vát bude čerstvý západní vítr, jehož rychlost může místy v nárazech překonat 50 kilometrů v hodině, večer lokálně i 70 kilometrů v hodině.

I v Krkonoších je třeba místy počítat se sněhem

I v Krkonoších a na Trutnovsku v noci nasněžilo. Na silnicích dnes ráno ležel rozbředlý sníh. Opatrní musejí být řidiči i v Orlických horách, kde na cestách leží ujetá vrstva sněhu. Teplota v horních partiích hor ráno klesla k minus třem stupňům. Na horách v pátek hrozí silný vítr, který by v nárazech mohl mít rychlost až 70 kilometrů v hodině. ČTK to řekli silničáři a meteorologové.

V pátek by mělo být v hradeckém kraji oblačno s občasným deštěm. Na horách v polohách nad 1000 metrů nad mořem se čeká déšť se sněhem nebo sněžení. Nejvyšší denní teploty budou mezi sedmi až deseti stupni Celsia, na horách má být kolem plus tří stupňů.

Fotogalerie
14 fotografií