Na frontě se budou během pátečního večera a první poloviny noci na sobotu místy tvořit i bouřky, které budou ojediněle doprovázené srážkovými úhrny až kolem 25 mm, ale také silným větrem a kroupami. A i přes to, že deštníky budeme potřebovat po většinu víkendu, sucho budeme skloňovat i nadále.

Podle předpovědi mělo být v pátek zpočátku dne polojasno, postupně mělo od západu docházet k přibývání oblačnosti na oblačno až zataženo s deštěm nebo přeháňkami, místy bouřkami. Noční teploty se budou pohybovat mezi 14 až 10 °C.

Nejvyšší denní teploty vystoupily vysoko – na 24 až 28 °C, na západě bylo chladněji – do 20 °C. Rekordů padala celá řada – ten z pražského Klementina je hodně starý – před 157 lety tam naměřili 26,9 °C.

Sledujte příchod bouřek na radaru

Na víkend deštníky všude s sebou 

Víkend vrátí teploty k dubnovým normálům. Více oblačnosti i srážek přinese hned sobota – to bude zataženo s přeháňkami nebo deštěm, na vrcholcích hor se srážkami smíšenými. Během odpoledne očekáváme srážky místy. Noční teploty budou klesat ke 12 až 8 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 12 až 16 °C. Foukat bude mírný až čerstvý severozápadní vítr o rychlosti do 50 km/h.

V neděli bude také převládat velká oblačnost – bude oblačno až zataženo, místy s přeháňkami, na vrcholcích hor sněhovými. Noční teploty budou klesat na 8 až 4 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí k 11 až 15 °C. Foukat bude mírný severozápadní vítr o rychlosti kolem 20 km/h.

Za poslední týden výrazně vzrostla aktivita klíšťat

Pokud se i přes ochlazení o víkendu chystáte do přírody, potom nezapomeňte na repelenty proti klíšťatům a časté prohlídky těla – za poslední týden aktivita klíšťat totiž výrazně vzrostla – a dosahuje vysokého rizika.

Video
Video se připravuje ...

Pátek přinese bouřky, víkend proprší. Vyprahlému Česku se ale neuleví. Dagmar Honsová

Fotogalerie
36 fotografií