„Vlivem silnějšího větru a bouřky došlo v Praze do 17:50 hodiny k osmi případům, ke kterým musely vyjet jednotky pražských hasičů. Vždy se zatím jednalo o spadlé stromy. Třeba v Lipencích spadlý strom poškodil chatu. Strom spadl také ve Žlutých lázních v Praze 4,“ uvedli v sobotu odpoledne na Twitteru pražští hasiči. 

Do Česka dorazilo deštivé počasí. Srážk pokračují i v neděli, prší na řadě míst Česka. Z Německa se přitom žene další vlna srážek, které přichází přes jižní Čechy.

Chladno do středy, pak se lehce oteplí

Chladnější počasí vydrží i příští týden, do středy bude průměr nejvyšších denních teplot kolem deseti stupňů Celsia, pak se začne postupně oteplovat. Celkově bude období od 13. května do 9. června teplotně slabě podprůměrné a srážkově průměrné. Nejvíce srážek očekávají meteorologové v následujícím týdnu. Vyplývá to z měsíčního výhledu počasí, který zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), a z týdenní předpovědi počasí.

Jarní bouřka dorazila v sobotu odpoledne do Prahy (11.5.2019)
Autor: Reprofoto ČHMÚ

Z následujících čtyř týdnů bude nejchladnější ten první. „Očekáváme, že týdenní průměr teploty vzduchu bude kolem čtyř stupňů pod normálem,“ uvedli meteorologové. V dalších týdnech předpokládají postupné oteplování, týdenní průměry by ale neměly přesahovat obvyklé hodnoty pro danou roční dobu. Průměr maximálních denních teplot se v prvním týdnu bude pohybovat kolem 14 stupňů a v dalších týdnech mezi 20 až 22 stupni Celsia.

Průměrná teplota pro období od 13. května do 9. června je 14,9 stupně Celsia. Nejtepleji bylo v roce 1979, kdy průměr činil 18,8 stupně Celsia. Zatím nejnižší průměr 10,6 stupně meteorologové zaznamenali v roce 1962.

Průměrný úhrn srážek pro následující čtyři týdny je 70 milimetrů. Podle záznamů vedených od roku 1951 zatím nejméně napršelo v roce 1979, kdy meteorologové naměřili 31 litrů na metr čtvereční. Nejvíce srážek spadlo v roce 1965 s úhrnem 143 milimetrů, tedy 143 litrů na metr.

Měsíční výhled vyjadřuje celkový charakter počasí, nepostihuje proto všechny možné výkyvy, upozorňuje ČHMÚ. Úspěšnost výhledu se podle meteorologů pohybuje u teplot kolem 75 procent, u srážek kolem 65 procent. Předpověď na třetí a čtvrtý týden se často blíží dlouhodobým klimatickým hodnotám pro příslušná období.

Pro podrobnější informace sledujte radar.

Fotogalerie
18 fotografií