Pořádně silný liják doprovázený krupobitím zaměstnal hasiče v Praze. V terénu byly všechy profesionální jednotky hasičů, pomáhaly ji i dobrovolné, a zasahovaly u zhruba 20 událostí. Nejčastěji u popadaných stromů nebo odčerpávání vody, kterou kanalizace nestihla pojmout. „Jednotky hasičů se rozjely do různých částí Prahy, nejvíce k čerpání vody nebo popadaným stromům,“ uvedla mluvčí pražských hasičů Kateřina Suchánská. 

V Údolní ulici se na železniční trať sesunula hlína a kamení, provoz vlaků mezi Krčí a Braníkem byl více než hodinu přerušen. V Nuslích se podle pražského primátora ocitlo bez vody přes 4500 lidí.

Jihočeská říčka Volyňka u Sudslavic po velmi silné bouřce s přívalovými dešti dosáhla zhruba hodinu před půlnocí třetí povodňový stupeň. Druhý stupeň povodňové aktivity byl na Blanici ve stanici Podedvory. Meteorologové vyhlásili pro Vimpersko povodňové ohrožení. 

Přes noc se situace zklidnila, a kolem 5:30 platil druhý povodňový stupeň už jen na Blanici u Podedvorského Mlýna na Prachaticku. Prvního, tedy nejnižšího povodňového stupně dosahovala ráno Blanice v Bavorově a u Blanického mlýna na Prachaticku. První stupeň platil i na teplé Vltavě v Lenoře.

V obci Bílsko na Strakonicku zatopil přívalový déšť rodinný dům, jeho obyvatele evakuovali. Dočasnou střechu nad hlavou jim nabídla obec. „V souvislosti s bouřkou zasahovali hasiči v Jihočeském kraji u téměř čtyř desítek událostí. Především se jednalo o období od čtvrtečních 19:00 do půlnoci. Nejčastěji jsme museli čerpat vodu ze sklepů,“ řekla mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

Metr vody v garážích

Jihomoravským hasičům v noci na dnešek kvůli silné bouřce přibylo výjezdů, v souvislosti s počasím jich evidují kolem čtyřiceti. Voda v Brně-Bystrci zatopila i podzemní garáže, bylo v nich přes metr vody. Parkovalo tam v tu chvíli patnáct aut, řekl mluvčí krajských hasičů Jaroslav Mikoška.

První výjezd kvůli bouřce hasiči evidují dnes v 1:46, zhruba do 7:00 zasahovali u 37 událostí. Nejčastěji vyjížděli v Brně a na Brněnsku, několik případů však evidují na Vyškovsku a Blanensku. Veskrze jde o události související s čerpání vody, řešili však i několik popadaných stromů.

„Nejvíce jednotek zasahuje ještě nyní (7:15) v Brně v ulici Jakuba Obrovského, kde voda zatopila několik objektů včetně prodejny, kotelny bytového domu, skladu firmy a dvou podzemních garáží. V nich bylo asi 15 vozů, bylo tam přes metr vody,“ uvedl Mikoška.

Sledujte bouřky na radaru

Potíže byly i ve středních Čechách. Nejvíce zasaženými okresy jsou Praha-západ, Beroun a Příbram, řekla mluvčí krajských hasičů Tereza Fliegerová. Od začátku bouřky do 18:00 hasiči zaznamenali zhruba 20 případů souvisejících s počasím. „Nejčastěji zasahujeme u popadaných stromů, zatopených sklepů a v níže položených místech,“ dodala mluvčí.

V pátek brzy ráno platila výstraha před silnými bouřkami pro většinu Olomouckého a část Jihomoravského kraje.

Po bouřkách se mírně ochladí na 26 až 28 stupňů. Další fronta by měla přejít Česko v sobotu.

Fotogalerie
26 fotografií