• V bouřkách, které přes Česko postupovaly v pátek navečer a v noci na dnešek, se vyskytovaly kroupy velké až osm centimetrů, výrazné nárazy větru a také intenzivní srážky.
  • Hasiči měli kvůli bouřkám přes 1000 výjezdů, bez dodávek elektřiny bylo dnes ráno kolem 30.000 domácností. Nejhorší byla situace v Moravskoslezském, Jihomoravském a Libereckém kraji.
  • I když vše nebylo zcela jisté s ohledem na přítomnost saharského prachu a oblačnosti, nakonec k rozvoji velmi a extrémně silných bouří včera (v pátek) došlo. První velmi intenzivní bouře začaly doslova explozivně růst v Pošumaví kolem 16:30,“ napsal dnes na síti X Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).
  • Další vývoj byl podle nich překotný. Nejvyšší náraz větru meteorologové zaznamenali na letišti v Mošnově, a to skoro 100 kilometrů za hodinu.
  • Nejvíce zásahů hasičů si vyžádaly popadané stromy a větve, v Brně to bylo po vydatném dešti také čerpání vody ze zatopených sklepů, podzemních garáží a také velkých lagun na silnicích. Objevily se například v Jedovnické a Hradecké ulici v Brně, voda natekla i do Janáčkova divadla.
  • Podle meteorologů byly srážky v Brně mimořádně intenzivní. „Na stanici Brno-Žabovřesky spadlo za deset minut 25 milimetrů srážek. Celkem zaznamenala tato stanice jen během večerních intenzivních bouřek dokonce 79,3 milimetru,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav na facebooku.
  • Na Znojemsku zase padaly kroupy o velikosti osmi centimetrů, mohly dosáhnout však i 10 cm, uvádím ČHMÚ..
  • Voda zaplavila také Punkevní jeskyně, které proto dnes zůstaly uzavřené pro turisty. Další dny zatím nelze odhadnout, informovala Správa jeskyní na sociálních sítích.

„Hodně zásahů bylo v Jihočeském a Středočeském kraji. Dále večer v Libereckém kraji a Jihomoravského kraji, kde evidují nejvíc případů. V noci jsme dále často vyjížděli v kraji Moravskoslezském a Olomouckém,“ napsali  hasiči na siti X.

Moravskoslezští hasiči měli v noci na dnešek kvůli počasí 82 výjezdů, po středeční bouři se počet výjezdů souvisejících s počasím vyšplhal až na 945.

Nejvíce zásahů měli hasiči z noci na dnešek na Novojičínsku, kam vyjížděli ke 45 událostem, a dále pak na Ostravsku, kde to bylo 23 zásahů. „V ostatních okresech se jednalo o jednotky zásahů. Hasiči ve většině případů odstraňovali stromy a polámané větve,“ uvedl mluvčí hasičů Lukáš Popp.

Sledujte aktuální počasí na radaru Blesku

Hasiči v Olomouckém kraji v noci na dnešek po bouřkách odstraňovali popadané stromy z komunikací. Na 17 místech, převážně na Prostějovsku a Přerovsku, také čerpali vodu ze sklepů a garáží. Zaměstnal je i utržený hromosvod na elektrické rozvodně. V souvislosti s bouřkami zasahovali v noci v kraji u 50 událostí, uvedla na sociální síti mluvčí krajských hasičů Lucie Balážová.

Kroupy až 10 cm velké

„Zejména v oblasti Znojemska nebo Mělnicka se mohly kroupy až 10 cm vyskytnout,“ potvrdil ČHMÚ a přidal snímky krup z různých míst Česka.

"Vývoj byl překotný a velmi rychle se z bouřek staly supercely, které už krátce po svém vzniku produkovaly kroupy i kolem 6 cm na Písecku. Další vývoj směřoval směrem k severovýchodu přes oblast středních Čech až na hranice s Polskem. I v této oblasti jsme zaznamenaly velké kroupy. Na Mělnicku padaly opět i přes 6 cm, výjimečně mohly dosahovat až k 8 cm. Směrem k hranicím se bouřky slévaly do lineárnějšího systému, který produkoval i množství škod větrem," doplnili meteorologové.

"Velké kroupy se nevyhly ani jižním Čechám, kde jsme zejména na Třeboňsku zaznamenali kroupy kolem 4 cm," dodává ČHMÚ.

Další popadané stromy

V sousedním Zlínském kraji měli hasiči výjezdů spojených s odstraňováním následků počasí výrazně méně. Evidovali tři zásahy. V Kroměříži odstraňovali ze silnice spadlou větev a v Rožnově pod Radhoštěm a Zašové na Vsetínsku popadané stromy, sdělil dnes ráno novinářům mluvčí krajských hasičů Pavel Řezníček.

Dnes by mělo být v Olomouckém a Zlínském kraji podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu zpočátku většinou oblačno, místy s přeháňkami a občasným deštěm, případně bouřkami.

Jižní Morava: Zatopené sklepy i laguny

Brněnští hasiči v noci na dnešek čerpali vodu ze zatopených sklepů, podzemních garáží a také velkých lagun na silnicích. Nad krajem se přehnala silná bouře, nejvíce škod zanechala právě v Brně, na Brněnsku a Blanensku.

Od pátečního večera do dnešního rána vyjížděli hasiči kvůli následkům deště a větru na 272 míst, další zásahy ještě přibývají. Nikdo se nezranil, řekl ČTK mluvčí hasičů Filip Venclovský.

Laguny se po vydatném dešti objevily například v Jedovnické a Hradecké ulici v Brně. „Čtyři hodiny jsme čerpali vodu z podzemních garáží v Purkyňově ulici,“ doplnil Venclovský. U laguny v Jedovnické ulici pomáhali řidičům také brněnští strážníci. „Po skončení zásahu našli v jízdních pruzích dvě různé registrační značky, které se pravděpodobně uvolnily z aut, jejichž řidiči se ještě před příjezdem strážníků a hasičů rozhodli vodu překonat,“ uvedl mluvčí strážníků Jakub Ghanem.

Na Kolišti v centru Brna uvízlo auto na zatopené silnici. Do nedalekého Janáčkova divadla zateklo stropem o pauze koncertu Filharmonie Brno.

„Průtrž mračen na několika místech ve městě odplavila i poklopy od kanálů. Odkryté vpusti mohly být nebezpečné pro vozidla, ale také pro chodce. Strážníci je tedy zabezpečili. Víka vraceli na místo například dvakrát v Řečkovicích, dále v Žabovřeskách, Jundrově, Bystrci, v Králově Poli i centru Brna,“ uvedl Ghanem.

Hasiči na Vysočině vyjížděli od pátečního večera do dnešního rána ke čtyřem desítkám zásahů spojených s následky bouřek. Nejčastěji odstraňovali popadané stromy. „Nejvíce zásahů měli hasiči na Třebíčsku,“ uvedla mluvčí krajských hasičů Petra Musilová.

První výjezdy měli na Vysočině kvůli počasí po pátečních 18:00. Nad dnešním ránem se pak situace zklidnila. Kvůli popadaným stromům v noci nejezdily některé železniční spoje, nyní je provoz v regionu všude obnoven.

Výstraha meteorologů před velmi silnými bouřkami s přívalovým deštěm, kroupami a nárazovým deštěm platila pro větší část Vysočiny do páteční půlnoci. Podle předpovědi meteorologů bude dnes nejprve oblačno až zataženo, místy může pršet a lokálně se opět mohou vyskytnout bouřky. Přes den se postupně vyjasní.

Poškozené střechy

V Libereckém kraji zůstalo po bouřce uzavřené skill centrum na Ještědu, kde jsou tratě s překážkami pro bikery. „Musíme to nechat vyschnout, je to podmáčené,“ řekl ČTK za provozovatele Radek Chalupa.

Hasiči v Libereckém kraji kvůli bouřce zasahovali v noci na dnešek ve 119 případech, nejčastěji odstraňovali popadané stromy, nejvíce zásahů měli na Turnovsku a Jablonecku. V Blanické ulici pod rozhlednou Petřín v Jablonci nad Nisou vítr poškodil šest střech. Hasiči tam podle zastupujícího mluvčího hasičů Radka Hona pomáhali střechy zakrývat provizorními plachtami a přitloukali plechy a hřebenáče.

Video
Video se připravuje ...

Bouřky a lijáky na jihu Čech: Voda zaplavila silnici v Českých Budějovicích. HZS Jihočeského kraje

Fotogalerie
13 fotografií