Hrozba prudkých bouřek doprovázených dalšími jevy jako lijáky či krupobití neutichá. „Očekává se ojedinělý výskyt silných bouřek,“ uvedli ve čtvrteční předpovědi meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu. 

Výstraha platí pro jižní a především spíše východní část republiky - konkrétně pro Jihočeský kraj (Dačice, Jindřichův Hradec), Královéhradecký kraj (Dobruška, Kostelec nad Orlicí, Rychnov nad Kněžnou), Pardubický kraj, Kraj Vysočina, Jihomoravský kraj, Olomoucký kraj, Zlínský kraj a Moravskoslezský kraj.

„Lokálně se očekává přívalový déšť s ojedinělým rozvodněním malých toků, zatopení podchodů, podjezdů, sklepů apod. Nárazy větru mohou lámat větve stromů. Nebezpečí mohou představovat také kroupy a blesky. Je třeba dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími a poletujícími předměty. Při řízení vozidla v bouřce snížit rychlost jízdy a jet velmi opatrně,“ radí meteorologové. 

Kde už jsou bouřky a kde prší? Podívejte se na radar

Přidali však i další varování. Po přece jen o něco chladnějším čtvrtku se teploty opět posunou na teploměrech směrem nahoru. „Předpokládáme, že v sobotu 15.6. na většině území překročí teploty 31 C,“ uvedl ČHMÚ. V sobotu tak Česko zasáhnou tropická vedra - bude až 35°C.

Po úderu bleskem hořel v Praze strom

Do Ústí dorazily prudké deště ve středu v podvečer kolem šesté hodiny. Pršet začalo po šesté hodině i v Praze. Krupobití doprovázelo bouřku v Milovicích, na Mělnicku a v okolí Mělníka a také na Děčínsku.

Pražští hasiči hlásili na Twitteru ve středu v podvečer několik výjezdů právě kvůli bouřce. „Hasiči opět vyjeli do ulic k popadaným stromům. Momentálně zasahujeme u osmi událostí spojených s bouřkami a deštěm. Poblíž ulice Pod Táborem je hlášený požár stromu po úderu bleskem,“ uvedli.

Podle aktuálních informací ČHMÚ bude ale frontální rozhraní mezi velmi teplým a chladným vzduchem zvolna postupovat k východu.

Spolu s tím se proto silné bouřky vyskytnou ve východní části republiky ve čtvrtek odpoledne a večer. Výstraha platí už tněkolikátý den v řadě. Úterní varování meteorologů se nenaplnilo, v Česku se objevily jen malé lokální bouřky. Jejich vývoj podle ČHMÚ výrazně zbrzdila tzv. zádržná vrstva, která brání vlhkému stoupajícímu vzduchu dosáhnout dostatečné výšky a vytvořit bouřkovou buňku.

Takovou spoušť po sobě zanechalo krupobití v Sokolově. (10.6.2019)
Autor: Petra Kimlová Vlachová

Bouřky udeřily plnou silou už v pondělí večer na západě a jihu Čech. Doprovázel je přívalový déšť kolem 50 mm a kroupy velké až tři centimetry. Na Domažlicku se podle informací, které zveřejnil ČHMÚ na facebooku, objevila velice intenzivní bouřka, s nejvyšší pravděpodobností tzv. supercela. 

Hasiči na Karlovarsku se nezastavili

Hasiči kvůli večerní bouřce v pondělí zasahovali v Karlovarském kraji u 24 událostí. Většinou odčerpali vodu ze sklepů, jinak vyjížděli ke spadlým stromům a v jednom případě uklidili také následky sesuvu půdy a kamení na vozovku. Všechny události se obešly bez zranění, sdělil dnes mluvčí krajských hasičů Martin Kasal.

„Z 24 událostí na území kraje se v 19 případech jednalo o čerpání vody ze sklepů a jiných prostorů, uvedl Kasal. Karlovarský kraj zasáhla v pondělí večer krátká, ale silná bouřka. V některých oblastech zaznamenali lidé na fotografiích kroupy až o průměru padesátikoruny. Například v Sokolově kroupy poničily řadě lidí kapoty zaparkovaných aut, v Lomnici na Sokolovsku dokázaly rozbít střešní okna.

Vlak narazil do stromu

Hasiči v Libereckém kraji v souvislosti s bouřkou likvidovali popadané stromy na více než 40 místech. Ve Frýdlantském výběžku na Liberecku do jednoho narazil vlak, nikomu se nic nestalo, uvedla krajská mluvčí hasičů Zdenka Štrauchová.

„Vlak do stromu narazil ve 4:30 ve Višňové, v osadě Filipovka. Bylo to bez zranění,“ řekla mluvčí. Popadané stromy omezily provoz i na dalších železničních tratích. Podle údajů Českého hydrometeorologického ústavu v noci v kraji nejvydatněji pršelo ve Stráži pod Ralskem na Českolipsku, za bouřky kolem 1:00 tam napršelo přes 20 litrů na metr čtvrteční.

Fotogalerie
49 fotografií