Plachetnice se na Slapech převrátila odpoledne, na místě jsou hasiči, řekla policejní mluvčí Michaela Nováková. Cestovali v ní tři lidé, dva dospělí a dítě, kteří sami doplavali na břeh před příjezdem záchranářů.

Bouřky působily problémy i na dalších místech v kraji. Pro celý Středočeský kraj byla od sobotních 15:00 do nedělních 6:00 v platnosti výstraha před silnými a velmi silnými bouřkami.

Starosta: Takový přívalový déšť tu dlouho nebyl

V obci Skorkov na Mladoboleslavsku udeřil blesk do rodinného domu, jak uvedl pro Blesk Zprávy mluvčí středočeských hasičů Jaroslav Gabriel. „Měli jsme to hlášeno jako požár. Provedli jsme průzkum termokamerou, ale naměřili jen 19 °C, o požár se tedy nejednalo,“ zmínil mluvčí. Ve stejné obci předtím dobrovolní hasiči odčerpávali vodu ze sklepa jednoho z domů.

Nejvíce zasaženým okresem je podle Gabriela Praha-východ, konkrétně okolí Brandýsa nad Labem a Čelákovic, kde hasiči na mnoha místech čerpají vodu, případně odstraňují spadlé stromy. „Takový přívalový déšť tu dlouho nebyl. Městská meteostanice ukazovala před přerušením dodávky elektřiny přes 50 litrů na metr čtvereční, ale jsou místa ve městě, kde to bylo víc,“ řekl starosta Čelákovic Josef Pátek (ODS). Voda ve městě zaplavila například viadukt nedaleko nádraží.

Počasí způsobilo problémy i jinde v kraji. V Milovicích na Nymbursku byl v sobotu kolem 17. hodině kvůli silnému větru a dešti přerušen festival Votvírák, program byl obnoven před 20. hodinou.

Na trati z Prahy do Benešova je v úseku Říčany - Senohraby kvůli výpadku zabezpečovacího zařízení ve stanici Strančice přerušen provoz vlaků, obnoven byl kolem 18:30. Zabezpečovací zařízení omezilo provoz také na hlavní trati z Prahy do Kolína, i zde už vlaky jezdí po jedné koleji ze dvou.

Fiat skončil pod nánosem hlíny

Po sobotní večerní bouřce se v Táboře sesunula půda a zasypala osobní vůz. Nikdo se nezranil. Ulice Na Bydžově byla kvůli odstraňování zeminy uzavřená až do nedělního rána, uvedla v tiskové zprávě policejní mluvčí Štěpánka Uhlířová. Podle mluvčí hasičů Venduly Matějů vyjížděli hasiči kvůli odstraňování následků přívalových dešťů na Táborsku asi na deset míst, odstranili také dva spadlé stromy.

Masa hlíny poškodila zaparkovaný automobil značky Fiat. „Na místo vyrazila hlídka táborských policistů. Ti uzavřeli ulici Na Bydžově ve vzdálenosti 200 metrů z každé strany od místa sesuvu, aby do tohoto prostoru nemohl nikdo vstoupit,“ uvedla Uhlířová. Policisté chtěli evakuovat obyvatele jednoho z domů v místě sesuvu, ti ovšem evakuaci odmítli. Těžká technika začala hlínu odklízet po 22. hodině.

Neděle přinese ochlazení, déšť a místy i další bouřky

V neděli se po přechodu studené fronty mírně ochladí. Bude polojasno až oblačno, místy přeháňky, déšť nebo bouřky. Už v neděli ráno se objevily například na Pardubicku.

Jak blízko je bouřka u vás? Podívejte se na radar

Noční teploty budou klesat na 20 až 16 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí v Čechách na 23 až 27 °C, na východě území bude až 30 °C. Foukat bude mírný severovýchodní vítr o rychlosti do 25 km/h.

Od tropických teplot a bouřek si ale na dlouho neodpočineme – vrátí je hned nový pracovní týden.

Video
Video se připravuje ...

Počasí s Dagmar Honsovou Dagmar Honsová

Víkendové počasí tak opět bude extrémně zátěžové a to i pro zdravé jedince. Nad střední Evropou je extrémně podprůměrný stav ozonu a hodnota UV indexu roste na 8 až 8,5. Spálení pokožky bez ochranných prostředků hrozí už po 20 minutách. Proto používejte opalovací krémy, pokrývku hlavy a sluneční brýle. Nejzdravější pobyt na slunci je hned mezi 6. a 9. hodinou ranní.

Fotogalerie
59 fotografií