Hasiči čerpali vodu ze sklepů, odklízeli stromy, řekly řekly mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů a starostka Chluman Kateřina Pudivítrová (Nezávislí).

V Chlumanech se lidé, jimž voda zalila domy, ubytovali u sousedů. Hráz rybníka se neprotrhla. Jedna vytopená rodina odjela do Volar. „Dvě rodiny se mohly vrátit v noci domů, protože voda opadla. Záplavy byly na dvě části: potok vytopil dvě rodiny, ty ale nebyly evakuované, ty si to ještě rychle vyklidily. Ale hráz rybníka způsobila, že se evakuovaly tři rodiny. Hráz ale nepraskla a mohly se vrátit domů,“ řekla starostka obce s 307 obyvateli. Dalším lidem v Chlumanech způsobil prudký déšť škody na zahradách.

Jihočeští hasiči měli nejvíce práce v sobotu po 21:00. Pětkrát čistili silnice od naplavené zeminy a bahna, například v obcích Čkyně, Žárovná a Radhostice. Třináctkrát čerpali vodu ze sklepů a ucpaných kanálů, v Netolicích, Vitějovicích, Lazišti i jinde. Odklízeli popadané stromy, monitorovali potoky.

Sledujte příchod bouřek na radaru

„V Kroměříži ve více jak deseti případech voda zaplavila sklepy domů. Hasiči tak vodu odčerpávali například v ulici Talichova, Úprkova, Moravská, Braunerova, Vodní, Kojetínská. V ulici Třebízského voda vytlačila víko kanalizace a poté zaplavila cestu,“ uvedla Javoříková.

Voda zaplavila sklepy několika domů i v Pozlovicích na Zlínsku a v Ostrožské Nové Vsi u Uherského Hradiště. V Nedakonicích na Uherskohradišťsku hasiči čerpali vodu z čističky odpadních vod a z podjezdu. V Kunovicích voda zaplavila železniční podjezd.

V Hovoranech na Hodonínsku dešťová voda stékající z pole ohrožovala rodinný dům. Hasiči zprůchodnili kanál pro odtok vody a postavili kolem domku 20 metrů dlouhou hráz z pytlů písku, zjistila ČTK z přehledu zásahů.

Ve Velkých Hostěrádkách na Břeclavsku čerpali hasiči vodu ze sklepa rodinného domu, stejně jako v Bošovicích na Vyškovsku a ve Franzově ulici v Brně-Maloměřicích. V Jedovnické ulici v Brně museli odčerpat vodní lagunu z vozovky.

Ke spadlým stromům přes silnici vyjížděli hasiči na mnoha místech v kraji, třeba do Hostimi na Znojemsku, Popic na Břeclavsku a Vavřince na Blanensku. V Modřicích na Brněnsku spadl strom na plot a rodinný dům. V Koperníkově ulici v Brně-Židenicích hasiči pomocí motorové pily odstranili strom, který spadl na chodník a silnici, kde blokoval dopravu. 

 

Fotogalerie
26 fotografií